18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Húsvét 2013

Húsvét 2013
Gyermekkorom porosodó emlékei közül néhány mégis élesen megmaradt. Hetedik-nyolcadik osztályosak lehettünk, amikor egyik fiúnak leálltak a veséi. Hirtelen. Egyik, a másik után. Megijedtünk, mivel a tanár néni közölte, - súlyos, életveszélyes helyzetben van a fiú, betegsége miatt a tanulmányait sem tudja folytatni. Ahogy telt-múlt az idő, jöttek a hírek róla. Édesapja felajánlotta egyik veséjét, amit be is ültettek neki. Felépült. Azóta már családos ember lett, lassan felnőtt gyermekei vannak neki is.
Másik emlékem egy kedves, ismerős család. A nagymama gyakran sétált unokájával mi felénk. Egyszer csak nem jöttek többé. Mikor érdeklődtem felőlük, azt a hírt kaptam, hogy a nagymamát halálra gázolta egy kamion, amikor unokája védelmében elé ugrott. A gyerek séta közben hirtelenül kirántotta kezét a nagymamája kezéből és lendülettel át akart szaladni a főúton. Mamája csak úgy tudta megmenteni, hogy beugrott az útra, a gyermeket pedig átlökte a másik oldalra, így az sértetlen maradt.
Miért ezek a példák? Talán épp ezeken keresztül jól érzékelhető, hogy az ember alapvető ösztönein felül - mint például az élet-ösztön -, van valami még erősebb dolog. Sokan természetesen úgy tartják, hogy az ösztön a legerősebb emberi reláció.
A fenti példák azonban jól mutatják, hogy kell lenni egy még erősebb tényezőnek, ami adott esetben felül írja az alapvető ösztönöket is. Ez a reláció pedig a szeretet. Felül tudja írni az emberi ösztönt, értelmet, akaratot. Magasabb természetű az embernél, de az ember is részesül belőle.
Az Újszövetségi Szentírásban írja szent János apostol az első levele elején, -"Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van. Mindaz, aki szeret, Istentől született és ismeri az Istent. Aki nem szeret, nem ismeri az Istent, mert az Isten szeretet. Isten szeretete abban nyilvánult meg, hogy egyszülött Fiát küldte a világra, hogy általa éljünk. A szeretet ebben mutatkozik meg: Nem mi szerettük Istent, hanem ő szeretett minket és elküldte Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért."
Így és csak így értelmezhető az említett édesapa és nagymama tette. Tulajdonképp hősies, vallásosan kifejezve húsvéti cselekedetet hajtottak végre, mivel legyőzték az élet-ösztönt, a tudatos fontolgatást, mérlegelést és egyéb emberi számításokat. Induktív módon kifejezve ez 2013 Húsvétjának üzenete és egyben minden idők Húsvétjáé.
presster ..................................................................... Vissza a fő oldalra