18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Irodalmi Klubdélután

A Krúdy Kör Irodalmi Klubdélutánja és kiállításának megnyitója
volt 2014. május 6-án 16 órai kezdettel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVI. kerületi Sashalmi Könyvtárában a Veres Péter úton. Csupán egy 10-12 fős kis létszámú közönség gyűlt össze - minden bizonnyal a szokatlan, rendhagyó időpont is belejátszott - erre a rendezvényre, amely tartalmassága, művészi mondanivalói miatt jóval nagyobb létszámú publikumot is megérdemelt volna.
A program a két nappal korábbi anyák napi gondolatok jegyében kezdődött... anyák napi köszöntőkkel. Elsőnek
Németh Nyiba Sándor versét hallhattuk - a szerzőtől, aki zenéléssel is kedveskedett a közönmségnek, azután Kanizsa József felolvasása következett egy saját- és egy másik költő anyák napi versével, majd M. Jankó János olvasta fel Dal az édesanyáról című versét.
A további program a XVIII. kerületi Zila Kávéház Kávéházi Esték programjára emlékeztetve először a kiállítással foglalkozott. Kanizsa József, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára volt a beszélgető partnere
Vekerdi Lajos Zoltán festőművésznek, akihez az volt az első kérdése, hogy "mióta jársz Te Simon M. Veronika tanodájába?" És jött rá a válasz: "még nincs egy éve, amikor elkezdtem a festést Veronikánál".
Bizonyára nem csak Kanizsa Józsefet lepte meg, hogy a festőművész ilyen rövid idő alatt ily nagy számú alkotással rendezi a kiállítást, hanem minden jelenlévőt. Vekerdi Lajos Zoltán részletesen beszélt tanulmányairól. Arról, hogy milyen sok újdonságot tanul a festő stúdiumban. Első sorban tájképek festését szerette volna megtanulni, de Veronika ablakot nyitott a világra, megmutatta, hogy sok minden van még a tájképeken kívül. A művész kicsit hosszabban beszélt a portré-festésről, amit meg is kedvelt és most már nagy élvezettel készíti ezeket. Azután szóba kerültek az alkalmazott technikák. Újdonsült festőművészünk igazán jeleskedik a széleskörű technikák alkalmazásában: olaj tájkép, szén por tájkép, akril csendélet, olaj portré, akril festőkéssel, pitt kréták, pasztel ceruzák, akvarell pasztel kréta, pospasztell... szinte felsorolni sem lehet, talán már 26 félénél is több, amit tanítanak. Ő pedig mindegyiket kipróbálja.
A kiállításra a sikeresebb alkotásait hozta el, a válogatást. Ettől még több van otthon.
"Milyen terveid vannak?" hangzott a kérdés. - "Nem tudom, mert az igazság az, hogy mindent szeretnék megtanulni ... amíg az ecset ki nem esik a kezünkből, addig mindig tanulunk" hallhattuk a választ.
Alábbiakban fotógalériát szerkesztettünk a kiállított képekről - a festőművész fotóinak felhasználásával.

...
...

Király Lajos, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke Ossik János íróval, műfordítóval, a Karl May könyvek fordítójával beszélgetett, akit először arról kérdezett, hogy "hol születtél, szüleid mivel foglalkoztak, hogyan és mikor kerültél ide, mikor volt az az isteni szikra, vagy gondolat, hogy írni kellene?" A válaszból értesülhettünk, hogy a születési helye Jászárokszállás, szakmát tanult, Pesten technikumot végzett, építésvezető lett, édesapja Jászárokszálláson helybéli iparos volt. "Hogy hogyan kerültem kapcsolatba az irodalommal? Gyermek koromban May Károly könyveinek olvasásával" - válaszolta Ossik János.
Amikor már saját lábára tudott álnni - 20 éves kora körül - elkezdte gyűjteni az eredeti kiadásokat. Összehasonlította a korabeli fordításokkal. Szabályszerűen megrökönyödött, amikor a 600 oldalas könyvek magyarul 230-250 oldalon jelentek meg. Ezen felháborodott, s elhatározta, hogy Karl May 5 legjobb könyvét lefordítja. "Ezt könnyű volt elhatározni, de megvalósítani annál nehezebb" - mondta. Király Lajos megkérdezte, hogy fiatal korában írt-e verseket, esetleg szerelmes verseket. A válasz az volt, hogy nem. A versek egyáltalán nem tartoztak az érderklődési körébe, a Toldi olvasásán kívül. 1960-ban került jelenlegi lakhelyére, ahol építkeztek is, és lekötötték a munkái. Csupán mintegy 20-25 éve foglalkozik az irodalommal. Karl May Dél-Amerikai regényeinek fordításával kezdte, amelyeket csak saját maga részére készített. Mára már 16 kötetet lefordított, amelyekből 13 nyomtatásban is megjelent.
Izgalmas további témák kerültek elő - felolvasásokkal fűszerezve. Hallhattunk John O'kelly, Ossik János:
Farkasles az óceánon című könyvéről, amely nyomtatásban is megjelent. Megismerhettük Ossik Jánost, az írót is.
Értesüléseink szerint további teljesen kész könyvek is megszülettek - nyomásra, kiadásra kész állapotban, kéziratban...
Ossik János 2013-ban a Zila Kávéházban a Kávéházi Esték szereplője volt. Az akkori eseményekről
itt olvashat.
A Klubdélután egész programja megtekinthető alábbi videónkon.

Az oldalt írta és szerkesztette: vivere ................................................................................ Vissza a fő oldalra