18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Jótékonysági koncert

Jótékonysági koncert
volt a Pestszentimrei Református Templomban 2013. május 24-én 17 órakor. A templomot szinte teljes mértékben megtöltötték a hívek, a koncert iránt érdeklődő szülők, nagyszülők és a hozzátartozók. Kodály Zoltán: Háry János daljáték elő- és utójátékokkal című előadást tűzték műsorra. Neves felnőtt előadók mellett - Háry Jánost Kiss B. Attila Liszt-díjas tenor, a Magyar Operaház megánénekese, Örzsét Szűcs Beáta MR gyermekkórus karnagya személyesítette meg Könczel Árpád zeneszerző közreműködésével - a 10 éves évfordulóját ünneplő iskola, a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola, jelenlegi és régebbi tanulói voltak a főszereplők. A gyűjtés az iskolai alapítvány részére történt.
Az egyházi iskola ugyan csak 10 éves, de előzőleg már működött Podhorszky János Általános Iskola névvel.
Az átalakulás nehéz körülményeiről így mesélt az egyik, már 26 éve az intézményben tanító tanárnő:
"Orbán Kálmán
( a református lelkész - szerkesztői észrevétel) volt az, aki a hónunk alá nyúlt és így megmaradhattunk, mert azelőtt mi voltunk a Podhorszky iskola. Az a veszély fenyegetett bennünket, hogy megszűnik az intézmény. Arról volt szó, hogy a gyerekek átkerülnek a Táncsics iskolába, a pedagógusok pedig az utcára.
Akkor a nagytiszteletű úr megtett mindent az iskola érdekében, hogy megmaradjon."
A koncertet Orbán Kálmán lelkész nyitotta meg. Aligha találhatott volna méltóbb gondolatot, mint a 147. Zsoltárból felolvasott részt: "Dicsérjétek az Urat! Milyen jó Istenünkről énekelni, milyen gyönyörű a szép dicséret! Felépíti Jeruzsálemet az Úr, összegyűjti a szétszóródott Izráelt. Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket. Megszabja a csillagok számát, nevet ad mindegyiknek. Nagy a mi Urunk és igen erős, bölcsessége határtalan. Támogatja az Úr az alázatosokat, de porig alázza a bűnösöket."
A jelenlévő dr. Lévai István Zoltán alpolgármester a XVIII. kerület Önkormányzata nevében köszöntötte a jelenlévőket. Fontos nap ez a mai, kezdte beszédét az alpolgármester. Azt is megtudhattuk tőle, hogy most nyolcadik alkalommal ünneplik az iskola megalakulását hasonló körülmények között itt a templomban.
Újra megbizonyosodhatunk arról, hogy mire képesek gyermekeink tehetséggel, szorgalommal.
Azért is fontos ez a koncert, mert közösségteremtő fórum - hangsúlyozta szónok.
Mellékelt videónkban beszédét teljes terjedelmében közöljük és részleteket láthat, hallhat a koncertből.
vivere ................................................................... Vissza a fő oldalra