18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kanizsa József és Németh Nyiba Sándor

Kanizsa József és Németh Nyiba Sándor közös szerzői estje volt Budaörsön
VARÁZSOS, EZERARCÚ BUDAÖRS és NYIBAIZMUS Ne szégyelld, hogy van lelked című könyvek szerzőivel Budaörsön, a Jókai Mór Művelődési Központban író-olvasó találkozóra volt hivatalos 2014. november 24-én Budaörs lakossága. A Kanizsa József-Németh Nyiba Sándor közös szerzői estet megelőzte a hét évvel ezelőtti, az Ifjúsági utca 40. számú ház bejáratánál felavatott Kende Sándor emléktábla megkoszorúzása.
Az emlékezés koszorúját Wittinghoff Tamás polgármester, Géczy-Gaál Szilvia referens, Bordás István kulturális tanácsnok, Regényi Ildikó, - Kende Sándor özvegye -, Király Lajos, Tárkányi Imre, Tóth Hekkel Arany, Drotleff Zoltán helyezték el és Kanizsa József mondott emlékbeszédet, olvasta föl: Kende Sándorra várva című versét.
A Jókai Mór Művelődési Központban, Kőporosy Borbála művelődés szervező bevezetője után kapott szót Wittinghoff Tamás polgármester, aki a VARÁZSOS, EZERARCÚ BUDAÖRS című kötetet kezében tartva őszinte budaörsi szívvel beszélt Kanizsa József lelkesedéséről, hogy ezzel a kötettel a kettőjük álma valósult meg: versben, prózában és archív valamint új fotókkal. "A versek jórészt itt vagy a városhoz íródtak, e városban élőkhöz szólnak. Negyven év köti Kanizsa Józsefet a városhoz, az itteni kultúrához, a tájhoz. Ahogy ő mondta: "SZERELMESE VAGYOK E VÁROSNAK". E néhány nagyon szép szóval kifejezi a hűségét, az idetartozását. Az első újságírói tevékenysége, az itt készült riportja: "A maszek menhelyes", ami a könyvben lerövidítve, élethű, élethelyzetet adott e városban egy akkori, negyven évvel ezelőtti "magán óvoda" működésről. Ez már egy helytörténeti dokumentáció. A sok régi és új fotó bemutatja városunk szépségét. Valóban a varázsát, az új arcát adják vissza a városnak. Szép a könyv és tartalmas. Az Önkormányzat is támogatta e kötet megjelentetését. Megérte támogatni. Örömmel ajánlom figyelmükbe. Köszönöm Kanizsa Józsefnek az értékes irodalmi, írói, költői fáradozását. Isten éltesse, még nagyon sokáig tudjon alkotni." Kanizsa József megköszönte a szép szavakat, megköszönte a támogatást, s hogy "valóban régi kettős-álom valósult meg ezzel a kötettel, ilyen könyv még nem jelent meg: versek, prózai írások és fotók." Köszönöm polgármester úr szavait, a szimbolikus ajándékot és kívánok a város lakóinak boldog életet, valósuljon meg minden álmuk."
Borbás István nyugalmazott kulturális tanácsnok méltatta még Kanizsa József eddigi író, költői, meseíró, kritikusi munkásságát. Versrészletek felolvasásával is illusztrálta, hogy milyen is ez a hegyekkel övezett Budaörs, hogyan fogalmazott a költő, miért is szépek, kifejezőek a versek...
A méltató szavak után Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja Bartók Béla: Elindultam szép hazámbúl című dalát adta elő nagy átéléssel. S jöttek a versek. Keres Emil Kossuth-díjas kiváló és érdemes művész a kötetből válogatott egy csokorra való verset és kitűnő előadásban varázsolta el a hallgatóságot, a közönséget, akiktől vastapsot kapott. Linka Ágnes a Magyar Rádió volt irodalmi szerkesztője vezette le a műsort, beszélgetett Kanizsa Józseffel, akivel szintén nagyon régi a kapcsolatuk. Fiatal irodalmi szerkesztő volt a rádiónál, amikor kézhez kapta a Kanizsa-verseket és válogatta be a rádió akkor még működött irodalmi műsoraiba. Újabb versek következetek Tárkány Imre író, költő, a Magyar Kultúra Lovagja előadásában, Kanizsa József és Linka Ágnes felolvasásában, és Németh Nyiba Sándor által megzenésített: Otthonra találva címmel hangzott el a kötetben megjelent vers. Tálas Ernő elénekelte Petőfi Sándor: Befordultam a konyhába című megzenésített verset. Kanizsa József elmondta még Kende Sándorra várva című versét, ezzel emlékezett a szeretett barátra, a Krúdy Kör egyik alapítójára, és Budaörs ismert írójára, akivel sok közös estjük volt úgy a városi könyvtárban, mint a Jókai Mór Művelődési Központban.

Fotó: Kanizsa József és Novák Zsolt


...

Regényi Ildikó író megköszönte Kanizsa Józsefnek azt a kezdeményezést, amit hét évvel ezelőtt a Kende-emléktábla megvalósításában, avatásával kapcsolatban tett, s hogy azóta minden év november utolsó hétfőjén 16 órakor az Ifjúsági utca 40-nél együtt koszorúznak az önkormányzattal. Megköszönte, azt is, hogy a könyvben is megjelentette Kende Sándor könyvéről írt recenzióját, fotóját. Megköszönte a város vezetőinek azt a gondoskodást, figyelmességet, amit Kende Sándor emlékének szenteltek, szentelnek és polgármester úrnak sikeres esztendőket kívánt. Regényi Ildikó köszönetei után Németh Nyiba Sándort faggatta Linka Ágnes, mint költőt, mint zeneszerzőt, a Civil Rádió szerkesztőjét, mint olimpikont, Örökség-díjast, aki sok-sok eredményt elért élsportoló, aki ma már mint szabadfogású birkózó edző is szorgalmasan tevékenykedik, foglalkozik a fiatal utánpótlással. Fáradságot, időt nem kímélve teszi nap, mint nap ezt a sok-sok tevékenységet. Költő, zeneszerző, Civil Rádió szerkesztő-riporter, edző. .. Németh Nyiba Sándor saját verseit és a megzenésített verseket adta elő nagyon szép előadásban, amiért megérdemelt vastapsot kapott.
Az estet Tálas Ernő Franz Schubert: Ave Maria dallal zárta.
Lejegyezte: Kanizsa József ......................................................................................................... Vissza a fő oldalra