18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Katasztrófa Pestszentimrén

Katasztrófa Pestszentimrén
Leégett egy családi ház 2012. június 20-án késő délután az Ady Endre utcában. A környékben lakó emberek nagy durranó hangot hallottak, aztán mindjárt az ablaküvegek rezonálását tapasztalták. Még távolabbról is jól látható volt a baljóslatú sűrű, vastag, ég felé szálló fekete füst, amit a forró szél lassan szétterített a városrész fölé. Aki látta, rögtön arra gondolhatott, hogy valami nagy baj történt...
Sokan a helyszínre akartak menni, hogy lássák az esetet. Ez azonban nem volt lehetséges, mert az utcákat rendőr-kordonok zárták le. A látvány távolabbról is nyomasztó volt: keserű sűrű füst minden mennyiségben és megszámolhatatlan tűzoltó-autó, tűzoltók, rendőrök. A tömeg szinte teljes némaságban állt és várakozott. A gyász lelke volt jelen, az együttérző gyászé. Sejteni lehetett, hogy családi ház égett le. Márpedig ezen a környéken mindenki családi házban lakik. Ezért buggyant ki az emberek lelkéből az együttérző gyász, mert hisz az ember a lakását csakis siratni tudja, ha az megsemmisül. Most a másikunk lakását sirattuk azzal a kimondatlan érzéssel, hogy bárkivel megtörténhet hasonló.
Valahogy jó volt látni, hogy a városvezetők is megjelentek, osztoztak ebben a döbbenetben. Ott volt Ughy Attila polgármester, Dr. Lévai István Zoltán alpolgármester és Csabafi Róbert Pestszentimre Részönkormányzat elnöke is.
Már besötétedett, amikorra sikerült úgy ahogy megfékezni a tüzet, és közel engedték az embereket a katasztrófa helyszínére.
Valóban szűrnyű látvány tárult fel!
Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa adott információkat, hogy valójában mi is történt. Egy kb. 300 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete lett a tűz martaléka, valamint a ház melletti két használaton kívüli autószerelő műhely is. Itt robbantak fel a palackok: PB-gázpalack és oxigén-palack.
Négy palackot pedig a tűzoltók épségben menekítettek ki az épületből. Ezek közül egyet azután a rendőrség mesterlövészei kilőttek.
A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki, mintegy 50 fő vett részt az oltásban. Közreműködtek a közműszolgáltatók is: áramtalanítottak és lekötötték az épületről a gázvezetéket. A rendőrség pedig szintén nagy létszámmal mintegy 200 méteres átmérőjű kör mentén lezárta a forgalmat és távol tartotta az embereket a vész-helytől. Ugyanakkor 20 környező házból az ott lakókat távozásra szólították fel. A rendőrség munkáját a kerületi kapitány személyesen irányította.
A szóvivő megemlítette, hogy a tűzoltók munkáját nagyban nehezítette a szélsőséges időjárás, a rekkenő hőség is. A lángok között 20 kg súlyú légzőkészüléket és vastag védőruhát kellett magukon cipelniük.

Nagy eredménynek tartotta, - és mindenki annak tarthatja(!) - hogy a lángok nem terjedtek át a szomszédos épületekre és hogy személyi sérülés nem történt.
Hála Istennek! Hála a tűzoltóknak és mindenkinek, aki részt vett a tűzoltásban és a katasztrófa hárításában!
Reméljük, a károsultaknak van érvényes biztosításuk!
vivere ......................................................... Vissza a fő oldalra