18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi Esték 2013 februárban

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör
újra Kávéházi Estét szervezett 2013. február 21-én a szokásos pestszentlőrinci törzshelyén, a Zila Kávéházban... - de úgy tűnt, hogy talán most nem is ott voltunk, hanem inkább a Parnasszosz-hegyen. Ahol egyetlen italt szolgáltak fel: a Múzsák Kasztalia-forrás vizét. Mindenkinek. Így aztán a Múzsák felejthetetlen atmoszférája töltötte be a teret. Az ősi ihletek: a költészet, a zene Múzsája. És az új koré: a képzőművészeté és a festészeté.
Fényesi Tóth János irodalmi alkotó, a házigazda, a tárlat szervezője nyitotta meg az estet. Bemutatta az alkotókat. Elsőnek Teffner András Sándort, "a képzőművészt, aki fest", mert hisz így kérte maga az alkotó.
A festő saját magát a meghívón így mutatja be:
"Általános iskolai tanulmányaim alatt egy nagyon kedves tanárnő, Ica néni szeretette meg velem a rajzolást. Abban az időben egy kedvenc olvasmányom volt, Munkácsy kétkötetes életrajza (Nap szerelmese, Arany ecset), amit rongyosra olvastam. Ica néni javasolt volna képzőművészeti iskolába való továbbtanulásra, de az élet másképp hozta, és szakmunkás lettem. Olyan esti iskolákban folytattam tanulmányaimat, ahol a rajztudás (műszaki rajz) elengedhetetlen követelmény. Sokkal később életemben jött egy nagy törés. Kellet a változtatás, megnyugvás, más élet, vissza a gyökerekhez. Megszólított, megtalált, és újra megmutatta a helyes utat. A lelki megnyugvás, és lelkem mélyen szunnyadó kívánsága 2009-ben Medjugorjében megadta azt, amit nagyon mélyen magamban hordoztam. Ismét elkezdtem rajzolni, festegetni. Az első kritikák nagyon bántottak, de nem nyogodtam bele, hogy csak ennyire lennék képes. Elkezdődött a tanulás audidakta módon. Később segítő társak is akadtak Reisz Tamás, Simon Ferenc festőművészek személyében. Internetes ismerősöm, Steixner Zoltán festőművész meghívására bemutatkozhattam Székesfehérváron a Bányató galériában. Ott ismerkedtem meg Simon M Veronika festőművésznővel. Az Ő odaadó segítségével, támogatásával lehetővé vált, hogy később több helyen szinte egy időben több alkotásom is kiállításra kerülhessen. Köszönet mindenkinek, aki segít és segíteni fog!"

Azután a házigazda bemutatta azt az internetes művészi közösséget, amely kilép az intérnetről és megjelenik ma este itt személyesen - legalább is jó néhány tagja. Lőrinczi L. Anna költő, író, a Fullextra kulturális és művészeti portál vezetője, Arany-Tóth Katalin költő, Ábel Andrea dalénekes, dalszerző, Hepp Béla költő, Kováts Péter költő, dalszerző, az Irodalmi Rádió előadója és végül Fényesi Tóth János elmondta, hogy ő maga is tagja a FULLEXTRA-nak.
Azután
Király Lajos költő, műfordító, a Krúdy Irodalmi Kör elnöke lépett a mikrofonhoz és köszöntötte a vendégeket. Beszélt az internetnek a művészetben, az irodalomban betöltött szerepéről, a most megjelent és az előadói asztalon lévő 3 antológiáról. Szólt arról is, milyen fontos az alkotó ember számára, hogy megmutassa az embereknek alkotásait, gondolatait.
Majd Lőrinczi L. Anna emelkedett szólásra. Néhány gondolattal bemutatta portáljukat, a
FULLEXTRA-t.
Elmondta, hogy több, mint 8000 regisztrált taggal rendelkeznek. A művészek és a művészetet kedvelő emberek interaktív találkozási helye a portál. Lehetőséget ad a kortárs-irodalom és képzőművészet interneten való megjelenésére, de kiemelten támogatja a rendszeres, személyes találkozókat is.
Ezek után a szónok Teffner András Sándor kiállításával foglalkozott. Megemlítette, hogy a művészt csak néhány hónapja ismeri, de élmény volt vele megismerkednie, és azóta is rajongója. Témaválasztása széles skálán mozog. Portré, tájkép, csendélet... Művei egyedi látásmódról vallanak.
A tárlat a Zila Cukrászdában 2013. március 21-ig lesz megtekinthető.
Az est további részében Ábel Andrea dal-szerzeményei saját előadásában "dúsították", a 3 blokkba szerkesztett költői vers-felolvasásokat.
Fotógalériánkkal és filmünkkel igyekeztünk a nagyszerű kiállításból és a nagy beleéléssel, remekül előadott jó versekből részleteket közzé tenni.

vivere ........................................................ Vissza a fő oldalra