18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi Esték 2013 március

Krúdy Gyula Irodalmi Kör Kávéházi Esték
2013. márciusi összejövetelére 21-én került sor a 18. kerületi törzshelyén, a Zila Kávéházban. Bár ez a nap a hivatalos naptári tavasz kezdete, az emberek mégis inkább telet érezhettek és esős, csípős, hideg szelet. "Böjti szelet". Ahogy apáink mondták - hiszen nagyböjt van. A kávéház klímája azonban kellemesen meleg, itt átmelegszik a test és a lélek. A szervezők megint kitettek magukért - lélekmelegítő nagy programot állítottak össze. Ismét festészet és irodalom!
Kanizsa József, író, költő, kritikus, a Magyar Kultúra Lovagja, a kör titkára nyitotta meg az ebben az évben 80 éves Szabados István festőművész kiállítását és köszöntötte a művészt.
"Szabados István 1933-ban született Vácbottyán (ma Őrbottyán) községben. 1971 óta Budapesten él. Akvarell és akril tájképeket fest, de a portré, az alakos kompozíció, a csendélet, a lavírozott tus, a toll- és ceruzarajz, valamint a monotípia sem idegen tőle. Képeire jellemző a természetelvűség és az elvonatkoztatás kettőssége, illetve a tradicionális és modern elemek szintézise." Olvashatjuk róla a Kávéházi Esték Meghívóján. Kiállított képeinek egy részét lencsevégre kaptuk. A felvételek a Fotógalériában megtalálhatók.
A tárlat megtekinthető: 2013. április 18-ig a Zila Kávéház Galériájában.
Fényesi Tóth János irodalmi alkotó, irodalomszervező, előadó megnyitotta Györgypál Katalin író, költő, a Magyar Kultúra Lovagjának Egy nyáron át című könyvének bemutatóját. Az ebben közreműködőket is bemutatta. Stancsics Erzsébet írót, költőt, Tárkányi Imre írót, költőt színházi kritikust, a Magyar Kultúra Lovagját, Kanizsa Józsefet, Király Lajos költőt, műfordítót, a Magyar Kultúra Lovagját, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnökét, végül saját magát és a szerzőt is megemlítette, mint közreműködőket.
Az egybegyűlteket
ifj. Zila László házigazda is köszöntötte - kellemes estét kívánva.
Majd Király Lajos a mikrofonhoz lépve az időjárással kezdte: mindenkinek megköszönte, akik eljöttek "ebben a csodálatos tavaszi időben" - utalva a rendkívül kellemetlen, télies tavaszra. Azután az
Egy nyáron át könyvről többek között azt mondta: "ez a könyv több szempontból is érdekes - egy ciklust fog át". A könyv szerzőjéről pedig kijelentette: "a KLÁRIS-t több mint 20 éve nagy lelkesedéssel, odaadással, szorgalommal és fantasztikus tudással szerkeszti." Megemlítette, hogy "kiadói tevékenységében több, mint 300 könyvet adott ki - amit még kimondani is sok. Ezen kívül arra is volt energiája, hogy még 34 könyvet kiadott. A 34. az Egy nyáron át című". A KLÁRIS elmúlt öt évéről talán legbeszédesebb magának a lap alapító-főszerkesztőjének, dr. Györgypál Katalinnak az írása. A téma iránt érdeklődők kedvéért ide tettük.
vivere ................................................................ Vissza a fő oldalra