18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi Esték 2013 szeptember

Kávéházi Esték
címmel ismét teltházas műsort szervezett a Krúdy Gyula Irodalmi Kör a Zila Kávéház Galériájában 2013. szeptember 19-én. A Kávéházi Esték hónapról-hónapra művészeti paradicsomot hoz létre. Ezen a napon a Csepeli Tamás Lajos Olvasó Munkásklubot látták vendégül. Ismét hatalmas programnak lehettek részesei a jelenlévők. Meggyőződhettek, hogy - bár a Munkásklubban nemcsak csepeliek vannak - most Csepel jelenkori szelleme, Csepel igaz lelke érkezett Pestszentlőrincre - a megjelent művészek, írók, költők személyében.
Az Olvasó Munkásklub tagjai - festők, képzőművészek - elhozták alkotásaikat, amelyekben a Zila Kávéház Galariáján 2013. október 16-ig gyönyörködhetnek a látogatók. Az írók és a költők is elhozták írásaikat, felolvastak azokból. A kiállítást
Lengyel Géza költő, az Olvasó Munkásklub vezetője nyitotta meg és bevezető beszédében minden kiállítót és az irodalmi esten szereplő, saját műveiből felvasó írót, költőt bemutatott.

Ő maga így látta az eseményeket:
"Az 51 éves Csepeli Tamási Lajos Olvasó Munkásklub bemutatót tartott a Zilah Kávéház, a Krúdy Gyula Irodalmi Klub meghívására. Az esten jelen voltak a klub régebbi elnökei: Halász Imre Csepel Nívódíjas költő, Stancsics Erzsébet, Szántai Sándor, a Magyar Kultúra Lovagja.
A 8 éve klubvezető Lengyel Géza röviden beszélt a klub életéről, majd bemutatta a klubtag festők: Beke Zsuzsanna, Csillag Lőzsu Endrédi Zsuzsi, H. Tóth Maja, Lászki Erzsébet, László Elemér, Mándoki Halász Zsóka festményeit. Az irodalmi műveket – mintegy 30 szereplővel az immár hét éve folyamatosan megjelenő „Tűzőrzők” évkönyv alapján szerkesztette a klubvezető: közéleti, természetről, barátságról, szerelemről, családról szóló versek, néhány próza zárásául istenes, filozófikus művek következtek.
A legidősebb, 89 éves Barta Erzsike szavalóművész például igen nagy sikert aratott Lengyel Géza „ Aspektus” c. versét előadva. A műsort - ami 75 percig, fegyelmezett ritmusban zajlott - Katona Mária, Papp Irén, Vaskó Andrea klubtagok, valamint Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera tenorjának éneke színesítettte."

Mi kamerával érkeztünk. Így aztán át tudjuk nyújtani az est hangulatát bemutató filmünket.
vivere .................................................................... Vissza a fő oldalra

Az est hangulatát bemutató film

A rendezvény meghívóján Lengyel Gézáról a következők olvashatók:
"Az általa alapított és később a nevét felvett csepeli Olvasó Munkás Klub fél évszázados múltre tekint vissza. A Csepel Vas- és Fémművek munkásotthonában 1960/61-ben kezdett szerveződni Tamási Lajos - a Csepel újság
Olvasó Munkás c. irodalmi mellékletének akkori szerkesztője - körül egy kis szellemi kör az érdeklődő, olvasó-írogató munkásokból, újságírókból. A melléklet körül szerveződő viszonylag állandó gárdából aztán megalakult az Olvasó Munkás Klub (továbbiakban: OMK - a Csepel Művek Munkásotthon jóváhagyásával és a SzOT támogatásával). Az alapító tagok közt voltak fiatalabb és idősebb, tapasztalt munkások, s a mintegy 30-35 fő 'törzsgárda' - amely némileg fluktuált: többen elmentek, helyettük újak jöttek - több mint három évtizeden át, jóban-rosszban kitartva, minden kedden megtisztelte jelenlétével a klubot, amely a hetvenes években már a Csepel Művek újonnan épült, tágas és szép munkásotthonában tartotta foglalkozásait.

(Forrás: mek.oszk.hu - G. Komoróczy Emőke írása: A szellemi nevelés fórumai)"