18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi Esték 2014 január

Kávéházi Esték a Zila Kávéházban
Január 16-án este rendezte első idei művészeti összejövetelét a Krúdy Gyula Irodalmi Kör. Hagyományainak megfelelően az "ecset" és a "toll" művészei kaptak pódiumot a Zila Kávéház Galériájában.
A szép számban megjelent vendégek először -
Kanizsa József, az Irodalmi Kör titkára köszöntője után - Arany Gusztáv festőművész kiállításának megnyitóját hallhatták Garamvölgyi Béla festőművész előadásában.
A korábban érkezők kissé már fel is készülhettek, megtekinthették a kiállított képeket, amelyek egy részét kameránkkal is körbejártuk és most itt bemutatjuk azokat.
A videó teljes képernyő-méretre nagyítható!

Garamvölgyi azzal kezdte, hogy három évvel ezelőtt ő állt Arany Gusztáv helyén, az ő képei lógtak a falon. Azt a kiállítást is fényesi Tóth János szervezte, akivel az első pillanattól kezdve nagyon jó barátok lettek. Elmondta, hogy János ajánlást kért tőle egy méltó festőre, akinek a képeit kiállíthatnák. Így került sor Arany Gusztávra..., aki grandiózus anyaggal - 26 képpel - jelent meg! Ez egy festőnek mégis csupán egy szűkös keresztmetszete. Minden esetre alkalmas azért arra, hogy elgondolkozzunk a világról.
Azután azt fejtegette, hogy hiba a művésztörténészektől, hogy a művészeket skatulyázzák, címkékkel látják el. Bevallotta, hogy eleinte csaknem ő maga is beleesett ebbe a hibába, amikor azt gondolta Arany Gusztávról, hogy személyében egy szürrealista festővel találkozott. Gondolatmenete rendkívül érdekes volt. Világ-klasszisokat idézett, elemzett és párhuzamba állított. Először
Goya jutott az eszébe, aztán Vincent van Gogh-ról, majd Gogen-ről, a posztimpresszionizmusról, és az expresszionizmusról beszélt.
Maga az a kifejezés, hogy expresszio - mondta - a XIX. szd. végén, a XX. szd. elején és a XXI. szd. elején is egy olyas fajta világlátást, olyan paradigmatikus gondolkodást, feltételezést takar, ami a hétköznapi valóságot egyfajta sajátos, belső szűrőn keresztül bocsátva jeleníti meg. Arany Gusztáv képei ebből a szempontból "wirtichli" expresszionista képek. Hozzátette, hogy ecsetkezelése is elképesztően merész.
Azután pedig alkotói látásmódjáról van Gogh-ot idézte, majd pedig Edward Much norvég festőnek
A sikoly
című művét említette - párhuzamot vonva Arany Gusztáv műveivel. A narancs szín átváltozása baljós vörössé!
A tárlat megnyitója rámutatott végezetül, hogy a kiállító művész nem a "királyi úton" - nem szakközépiskolában, nem főiskolán és nem művészeti egyetemen jutott az alkotói magasságba, hanem saját erejéből, szorgalmából, tehetségéből hozta létre műveit.

Fényesi Tóth János: Öt percre az Édentől című könyvének bemutatója a rendkívül jól szervezett műsoros esten történt. Jóllehet a könyv 2011-ben jelent meg, bizonyára a jelenlévők közül is többen most ismerkedtek meg ezzel a - nyugodt szívvel mondhatjuk - remekművel. A könyvet szerető embereket minden új napvilágot látott könyv meghatja. Rácsodálkoznak a kiadványra és szeretettel, érdeklődéssel veszik a kezükbe. A könyvnek - jó esetekben - megmaradt a különös varázsa, mítosza. Az Öt percre az Édentől-höz is küllemétől kezdve közeledhetünk. Ízlésesen tervezett, karton borítóba ragasztó kötéssel helyezett könyvtestről van szó, amely minden bizonnyal magán kiadásban jelent meg a Könyvműhely.hu nyomdászait is dicsérve. A címnegyedből megtudhatjuk, hogy a nyomdai előkészítést Arany-Tóth Katalin és Máté László végezték, a borítót Sándor Kata tervezte, az illusztrációkat pedig az ipolytölgyesi Szent Erzsébet lakói készítették. A könyvet egy kis fotó-vetítéssel felvillantjuk alábbiakban.
A videó teljes képernyő-méretre nagyítható!

"Mit jelent az öt perc és mit jelent az Éden? Az Éden - az egy kocsma. Átvitt értelemben. Mindenkinek van egy Édene, ahová visszavonulhat, ahol jól érzi magát, ahol harmóniában van" - kezdi a könyv ismertetését maga a szerző.
Fontos volt a szerző megnyilvánulása..., fontos volt verseiből és prózáiból felolvasni, meghallgatni, megismerni azokat. Pontosabban csak elkezdeni a megismerésüket. Mert ez a felolvasás és meghallgatás csak a kezdet. Kezdetnek viszont nagyszerű! Nem derült ki a szerző életkora a műsorból, de azt tudjuk, hogy megszületett. Ez a könyv bizonyítéka, hogy megszületett. Megszületett olyan értelemben is, hogy a "poeta non fit, sed nascitur".
Új idők új dalaival érkezett. Nincs ugyan rím, nincs anapesztusz és jambusz, de van valami ősi erő, megjelennek az őseink. Egyszerre mind jelen van a verseiben. Az ősök, a származások, a családfa...
És valami új is érkezett. Új stílus, új forma, új kifejezési akcentus, sőt egy egészen új teljes dialektus!
"Mi Atyánk! Ki vagy Te a mennyekben? Hol van
az a szentség? Jön-e valaki a Te országodból, és
az akarat, akarja-e itt a Földön? Tegnap megadtad-e
a kenyeret, megbocsátottunk-e magunknak a mások
bűneit elnéznünk, és a kísértést engedtük-e szabadon,
hogy megmentessünk örökkön örökké?
De áldj meg minket! Még ma."
........................... Részlet a Koldus ima című versből
Valamennyi művét meg kellene (újból) jelentetnünk itt, azonnal!

A valóban színházi előadásra emlékeztető műsorban több neves művész is fellépett, közreműködött. Így Arany-Tóth Katalin költő, Dani Imre költő, dalszerző és énekes, Keszthelyi Béla (Abracadabra) zeneszerző gitárral kísérte fényesi Tóth János éneklését, Regényi Ildikó író, költő, Kováts Péter költő és maga a szerző is.

Az oldalt írta és szerkesztette: vivere ................................................................................................................................................................ Vissza a fő oldalra