18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi esték 2014 július

Krúdy Gyula Irodalmi Kör Kávéházi Esték
Élményszerű, de ismereteket is gyarapító termékeny Est volt 2014. július 17 estéje. Nagyszerű szervezői készséggel rendezték meg ezt az összejövetelt. Minden bizonnyal a szervező személye azonos lehetett az Est műsorvezetőjével, riporterével, Kanizsa József író-költővel - a Magyar Kultúra Lovagjával, aki a kortárs művészek alkotásaiból egy egész arzenált mutatott be - festményeket és könyveket - és öt művésszel személyesen is találkozhattunk.
Elsőnek a fiatal
Kerék Benjámin Dominik gitárművész előadását hallhattuk, akit fényesi Tóth János konferált fel. Az ifjú gitárművészről már olvashattunk. Az Újhegyi Közösségi Ház rendvezvényein visszatérően szerepelt ez év folyamán, most pedig a Zila Kávéházban több alkalommal is megszólaltatta gitárját.
Kanizsa József elmondásából megtudhattuk, hogy
Borombovits Magdolna festőművésszel a XV. kerületi Eötvös Könyvtárban néhány évvel ezelőtt ismerkedett meg, "ahol Simon M. Veronikának tanítványai állítottak ki, közöttük volt Magdolna is és személyesen is megismerhettem, de ugyanakkor a festményeit is úgyszintén" - mondta Kanizsa József. Itt most egy nagy kiállítással, nem csupán 6-8-10 képpel, hanem 40-50 db képpel mutatkozhat be a festőművész. Majd kijelentette, hogy itt mindenki találhat egy neki tetsző képet. Azután elhangzott a kérdés:
-
Mióta foglalkozos festészettel? Tudom, hogy egy kicsit elhagytad az országot... Távol-Keletre, vagy még messzibre jutottál. Hogy csináltad?
-
Disszidáltam... akkor még úgy mondták, hogy disszidáltam. Nem Távol-Keletre, hanem Ausztrália...
A művésznő elmondta, hogy sok Ausztráliára - ahol 15 évig élt - emlékeztető kép van fent a falon, és festői tanulmányait is ott folytatta. Először Johanna Miles, aztán Johan Lawry és Peter Foster, majd a melbburni Swinburne University of Art modern festészet szaka következett.
A beszélgetésből kiderült, hogy visszaköltözve ismerkedett meg Simon M. Veronikával. Nála több kurzust is elvégzett és most már a mester-kurzusok korrepetitora.
Gárdonyban él. Itt alapította meg a Tóparti Festőiskolát, Budapesten pedig a Benczúr Festőtanodát, ahol jelenleg is tanít.
Néhány kiállított képét lencsevégre vettük és mellékeljük.

L. Kovács Eszter: Török basa, hol a hasa? című könyvének bemutatója kissé rendhagyó módon történt.
Szilágyi Marcsi, a voltaképpeni szerző, sajnálatos távolmaradása miatt a könyv ismertetéséből valószínűleg több maradt a jelenlévőkre, első sorban Kanizsa Józsefre, aki a könyv történetének "meséjét" is elmondta. A szerző a szüleinél volt, s egyszer ebéd után elterülve pihengettek a teraszon, amikor édesanyja odament hozzá, megsímogatta a hasát és a következőket mondta: "török basa, nagy a hasa" és tovább ment. Ez indította el írói nevén L. Kovács Eszter matematikust, hogy ezt a könyvet megírja és végigcsinálja a fogyókúrát. A könyv lapjain a mozgások és a kalóriák sorakoznak egymás mellett - fogyókúra megvalósítása céljából. A könyvből részletet Benke Mária olvasott fel.
Kanizsa József azután a
Beteg voltam, meggyógyultam című könyv ismertetését kezdte meg. Azt mondta, hogy ez egy interneten meghirdetett antológia a betegségekről. Ki hogyan meri bevallani, leküzdeni betegségét és hogyan tudott meggyógyulni? Az 57 szerzőből most 3 itt van, a negyedik pedig verssel fog szerepelni - mondta a műsorvezető. Majd Monok Zsuzsa "Kikelet" olvasta fel versét, akit Benke Mária felolvasása követett.
Az irodalmi "eseményeket" Kerék Benjámin Dominik gitárjátéka "fűszerezte", azután következett ismét az irodalom.
Kelemen Bata Mária nagy átéléssel olvasott, akit Salgótarjánból Földi László vitéz követett.
Fényesi Tóth János Petőfi Sándor: Szülőföldemen című költeményének felolvasásával zárult az Est.
Az oldalt írta és szerkesztette: vivere ............................. Vissza a fő oldalra