18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi Esték 2014 május

Kávéházi Esték a Zila Kávéházban 2014. május 15-én
A Krúdy Gyula Irodalmi Kör májusi összejövetelére rendkívül kellemetlen, esős időjárási viszonyok között került sor. Ennek ellenére igen szép számban gyűlt össze a közönség a Zila Kávéház Galériájában a 16 óra 30 perckor kezdődött rendezvényre, Mohácsy Barnabás festőművész kiállításának megnyitójára és Németh "Nyiba" Sándor író, olompikon, zeneszerző önálló estjére.
Fényesi Tóth János néhány szavas megnyitója után Mohácsy Barnabás festőművész lépett a mikrofonhoz. Mindjárt kiderült, hogy saját magát fogja bemutatni és ugyancsak ő nyitja meg saját kiállítását.
Azt mondta, hogy vállalta ezt a rendhagyó megnyitót, mert nem szereti, ha a kiállító művészt hosszú megnyitó beszédben dicsérgetik, ezért nem kért fel senkit kiállításának megnyitására.
Rövid pár perces bemutatkozásában egy nagyon szerény, szimpatikus, visszafogott embert ismerhettünk meg.
A kiállított képeit végignézve azonban a tehetséges, sok oldalú festőművész lelki, esztétikai ajándékaival lehettünk gazdagabbak.
Megemlítette, hogy középiskolában ötvös szakra, egyetemen pedig szobrász szakra járt. Mostanában pedig fest. Olaj, pasztell és grafika kiállításai vannak.
Érdekes gondolatot fogalmazott meg. Azt mondta, hogy a művészetek - a zene, az irodalom, a képzőművészet - összetartoznak.
Egy kicsit beszélt saját képeiről is. Úgy véli, hogy az ő esetében a stílusok keveredéséről van szó. Olaj képeivel kapcsolatban elemezte ezt a technikát. Felvillantott néhány előnyét és nehézségét. Az akvarellnél vagy kész a mű, vagy pedig a szemétbe kerül, míg az olaj utólag alakítható. Van olyen festő, aki évekig fest egy-egy olaj képet.
A portréknál a lazúros technikát alkalmazza.
Minden festmény más és más... ismerkedés az anyaggal.
Üvegezett pasztell tájképeiről is szólt. Aztán elmondta, hogy mostanság anatómiai sorozatot kezdett azzal a szándékkal, hogy az emberi test bizonyos történéseinek csomópontjait megragadja.
A jövőt illetően azt ígérte, hogy gondolatait is - nem csak a rutint és a technikát - fel fogja használni és igyekszik egyre izgalmasabb képekkel állni a közönség elé.

Király Lajos, a Krúdy Irodalmi Kör elnöke köszöntötte Németh "Nyiba" Sándort, aki a Krúdy Körnek is tagja. Az elnök elmondta, hogy Sándor mint bírkózó került az Irodalmi Körbe fél évvel ezelőtt, aki olimpián is és világbajnokságokon is részt vett és magyar bajnok is. Amikor meglátta Sándort az elnök, az volt a benyomása, hogy mindjárt fojtó-fogásra kerül sor. Király Lajos azután arról beszélt, hogy Sándorban a művész véna - vélhetően - dunántúli szülőföldjétől és az ott élő költő-író elődöktől származik... Az író, olimpikon és zeneszerző a gyönyörű dimbes-dombos dunántúli faluban, Kenyeriben született - nem messze azoktól a helyektől, ahol Weörös Sándor és Berzsenyi Dániel is élt. Szóbahozta Németh Nyiba Sádor művészetét: költészetet, zenét, dobolást, lemezeket, megjelent könyvét. Majd ismét visszatért a sporthoz. Sándor nagy fizikai erejéhez. "A szépség és a szörnyeteg - mind a kettő meg van benne" - mondta az elnök.
Kijelentette, hogy "olyan gyilkos sporttal is foglalkozik, mint a ketrecharc - ütni, vágni, csapni, mindent lehet"
Fényesi Tóth János is szót kért és életrajzi adatokat olvasott fel Németh "Nyiba" Sándorról, majd a művész kapta meg a mikrofont.
Szerencsére a körülbelül egy órás időtartamú, színház-szerű előadás - irodalmi művei fejből történő elmondása, zenélés a gitáron és az érdekes narratio - nagy részét sikerült filmre vennünk és alábbi videónkön közreadjuk az est történéseit.
vivere .................................................................................................... Vissza a fő oldalra

Javasolt a teljes képernyőméret