18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi esték a Zila Kávéházban júniusban

Kávéházi esték a Zila Kávéházban
Június 21-én délután 5 órakor ismét összegyűltek a 18. kerület irodalom és művészet kedvelői az immár törzshelynek számító Zila Kávéház felső szintjén a Kávéházi esték soron következő ülésére. Most Béres Kata és Lampért Melitta képzőművészek kiállításának megnyitóját, valamint Arany-Tóth Katalin és férje, fényesi Tóth János költők irodalmi estjét tartották.
Az est
Fehér Zsuzsanna dalénekes gitáros előadásával kezdődött, majd Kanizsa József, a Krúdy Gyula Kör titkára lépett a mikrofonhoz. Először bemutatta Béres Kata és Lampért Melitta festőművészeket, azután a költő házaspárt és a dalénekest. A költőkről tartott egy-egy rövid méltatást. Megemlítette, hogy Hódmezővásárhelyről érkeztek. Azt mondta, hogy "Fényesi Tóth János költészete különleges", "egy kicsit elvont, de ugyanakkor filozófikus"... azután azzal folytatta, hogy Arany-Tóth Katalinnak "nagyon szép versei vannak, gyönyörű költemény hasonlatai, amelyek eljutnak az emberek szívéhez"... További szavai a mellékelt videóban meghallgathatók.
Béres Kata bemutatkozását az est meghívójában olvashatjuk:
"Egyszer Valaki (talán az Anyukám, vagy az Apukám), valamiért (talán, hogy egy percre csendben maradjak), ceruzát adott a kezembe. Így kezdődött az egész... Később (legalább 16 évvel), az a megtiszteltetés ért, hogy Kolozsvári Grandpierre Miklós műhelyében koptathattam az ecset szőrös végét. Évekig együtt festettünk - életemnek igen emlékezetes szakasza. Néhány év múlva rajztanárt faragtak belőlem Szegeden. Jelenleg az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonban festőműhelyt vezetek és művészetterápiát tanulok Sándor Évától és Tamás Katalintól. A hivatásom a szenvedélyem"...
Lampérth Melitta szavait a hangszórókból is hallhattuk, de ő is írt önmagáról a meghívóban:
"Az alcsúti arborétum fái közt telt el gyermekkorom: hányszor szaporáztam mezítlábasan hazafelé, maszatos tenyeremben pávaszem pillangóval! Olykor már a kapuban éreztem édesanyám süteményének illatát; esténként vártam meséit vágyó-félő izgalommal... Hittem a világ szépségében, a mesék valódiságában: szabadon szárnyaltam - gyermek!
A természet millió mozaikja rezdül bennem, amikor festek: hol pohárra, ruhára, nyakkendőre, terítőre - bármire, ami befogadja és láttatni engedi sajátos gondolataimat. Nőiségem - anyaságom és a természet élményeinek ötvözetét álmodom selyemképeimbe. Máig emlékemben Kokas Ignác Mester szerető tanácsa: sajátos világomat és egyedi ábrázolásomat őrizzem meg - megéri."
A köszöntő beszédet - a kialakult gyakorlatnak megfelelően -
ifj. Zila László, a kávéház ügyvezetője mondta el. Hangsúlyozta, hogy a mai nap különlegességét az adja, hogy az est szervezőjének, fényesi Tóth Jánosnak és feleségének, Arany-Tóth Katalinnak van a szerzői estje. Azután visszatekintett a Kávéházi esték két-három éves, valamint a Zila Kávéház sok éves történetére. Beszédét teljes terjedelemben közöljük a videóban.
Fényesi Tóth János bejelentette, hogy az eredetileg felkért szónok nem tud jelen lenni, ezért Lampérth Melittát kérte fel, hogy mondja el beszédét. Tőle egy néhány szavas, igen rövid beszédet hallhattunk.
Ezek után következett az irodalmi est. Fényesi Tóth János ismertette a "forgató könyvet": közölte, hogy 3 blokkból fog állni az est - az egyes blokkok között pedig Fehér Zsuzsanna előadásai lesznek láthatók, hallhatók.
A felolvasásokat igyekeztünk teljes terjedelmükben rögzítani és a mellékelt videónkon elérhetővé tenni.
Írta: vivere .......................................................................... Vissza a fő oldalra

A hirek18.hu Arany-Tóth Katalin és Fényesi Tóth János szerzői estje 2012.06.21. Zila Kávéház
című, 55 perc 48 másodperc terjedelmű
videó tartalomjegyzéke

Sorsz.

Esemény

Esemény kezdési időpontja

1.
2.
3.
4.
5.
6.

Fehér Zsuzsanna dal
Kanizsa József beszéde
ifj. Zila László beszéde
Fényesi Tóth János szót ad
Lampérth Melitta beszéde
A költők irodalmi estje
.....................dal betétekkel

00:06
03:49
07:41
10:07
10:27
11:31

FOTÓGALÉRIA