18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi Esték januárban

Fotó & videó: vivere

Javasolt képméret: teljes képernyő

Pestszentlőrinci Kávéházi Esték
A Krúdy Gyula Irodalmi Kör első idei, 2012-es találkozóját január 19-én délután öt órakor a szokásos helyén, a pestszentlőrinci Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda emeleti külön termében rendezte. Az est középpontjában Fenyves Mária Annunziata festőművész, költő és író "Emlékcsillagok sugarában" című kiállításának megnyitója állt - irodalmi, színművészi, operaénekesi előadásokkal kiegészítve. A vendégeket a tárlatot szervező művészeti házigazda, fényesi Tóth János költő, író fogadta, akitől a bevezetőt is hallhattuk. A kiállítást Dr. Kollmann J. György, a Művészetbarátok Egyesülete alelnöke nyitotta meg. A Zila Kávéház tulajdonosának nevében ifj. Zila László köszöntötte a mintegy 100-120 fő közönséget.
A színvonalas műsorban felléptek, illetve közreműködtek a következő művészek:
Búváry Lívia operaénekes
Dunai Tamás színművész
Keres Emil Kossuth-díjas színművész
Marót Nóra operaénekes
Pető József operaénekes
Regényi Ildikó író
Tóth Judit színművész
Mellékelt fotógalériánkon és videó-montázsunkon betekinthet az est hangulatába.

Fenyves Mária Annunziatáról a Kávéházi Esték meghívójában a következők olvashatók:
"A művészetek iránti tiszteletet a szülei alakították ki benne.
A rajz, az irodalom, a zene, azok megbecsülése és befogadó légkörében nevelkedett. Az első benyomásokat a művészetek iránt édesapjától kapta.
Tanulmányait szülővárosában, majd Budapesten folytatta. Könyvtárvezető volt 30 esztendeig, ahol is képzőművészeti szakkört vezetett. Célkitűzése a Gyerekek esztétikai nevelése volt. E témában a TIT országos pályázatán 1984-ben a zsűri Különdíját kapta. 1994-ben a Népművelési Intézet 'Mit ját-szunk?' c. pályázatán oklevélben részesült. Tanára dr. M. Kiss Pál művészettörténész volt, és mesterének vallja Róna Emy grafikusművészt, illusztrátort, akik nagy lendületet adtak képzőművészeti munkájában. Grafikáinak fő erőssége a toll-rajz. 'Vonalainak finomsága figyelemre méltó.
Vonalai finomak, lágyak, pasztelljeiben halk, szelíd szó van, finomság és mívesség' - mondta Dr. Szij Rezső művészettör-ténész. 'Alkotásai éppen olyan líraiak, mint versei: sokoldalú
reneszánsz asszony típus' - mondta egyik beszédében dr. Pogány Ö. Gábor művészettörténész az MNG főigazgatója.
Eddig 500 verse, 600 grafikája, 570 cikke jelent meg és
270 kiállítása volt."

vivere ............................................................... Vissza a fő oldalra

Videó & videó-montázs: vivere

Javasolt képméret: teljes képernyő