18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi Esték július

H. Tóth Maja festőművész kiállításának megnyitója és Keres Emil Kossuth- és Jászai Mari-díjas Kiváló színművész előadói estje
volt 2012.07.19-én 17 órai kezdettel a Zila Kávéházban a Krúdy Gyula Irodalmi Kör rendezésében. Telt-házas, nagy érdeklődés kisérte a rendezvényt. ifj Zila László köszöntője után Udvarhelyi András közíró lépett a mikrofonhoz és méltató szavak kiséretében megnyitotta a festőművész tárlatát.

H. Tóth Maja festőművészt a meghívójáról idézzük, ahol a következőket vallja önmagáról:
"Szigetcsépen születettem, 1975. óta Szigetszentmiklóson lakom.
1994. óta festek, kisebb-nagyobb kihagyásokkal, elsősorban tűzzománc és pasztelltechnikával, melyeket önképzéssel és festőiskolákban sajátítottam el. Számos csoportos kiállításon vettem már részt, több önálló kiállításom is volt. Tűzzománc alkotásaimat az IPOSZ OKKT országos kiállításain több alkalommal díjazták.
Írásaim - versek, kisebb prózai írások és aforizmák - 2000 óta jelennek meg irodalmi folyóiratokban és antológiákban (Kláris, Tűzőrzők, MAIT, Tollinga, RÍM Könyvkiadó Arcok és énekek antológiák). Több alkotóközösségnek vagyok a tagja (IRKA Irodalmi és Képzőművészeti Asztaltársaság, Tamási Lajos Olvasó és Munkás Klub, Váci Mihály Irodalmi Kör, Tököli Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete).
Miért festek és írok? Azért, mert van mondanivalóm a világunkról, és örömet okoz az alkotás folyamata, és az, hogy általa sok mindent kifejezhetek, létrehozhatok, ami csak szavakban elmondva elszállna. Ha a műveim másoknak is tetszenek, és a szigorú szakmai "ítészek" is megfelelőnek találják, az már csak a ráadás. A festményeim és írásaim mindig érzelmi indíttatásúak, és valamennyien belőlem egy-egy "darabok", mert ők is én vagyok. Szívesen festek elvont, szimbolikus témájú képeket és virágokat, mert harmonikus szépségük mindig elbűvöl. Mai világunkban sok a gond és a nehézség, de úgy látom, sok a lehetőség is, csak észre kell venni, fel kell ismerni azokat a beszédes pillanatokat, amik az alkotáshoz témát, ötletet adhatnak."

A műsor a nagyérdemű és nagy számú közönség feltehető várakozásainak megfelelően fantasztikusan jól sikerült - igazán bőséges repertoárral... Minden szereplő kitett magáért. Keres Emil előadói estje a következő címet viselte: "Anyám, az álmok nem hazudnak" (Búcsú a pódiumtól)... Petőfi Sándor verseiből hallhattunk egy különleges szavalat-sort. A versek szinte egymásba értek... szavalat, versmondás magas művészi szinten - hatalmas töménységben!
Ezt hallani kell(ett)! (Részleteket közvetítünk a mellékelt videón.) Üde színfoltokat jelentettek fényesi Tóth János költő időnkénti aktuális felolvasásai, amelyekhez tökéletes passzerrel illeszkedtek Keres Emil szavalatai. A zenei betétek: Márki Zoltán gitáros-énekesnek és kollágájának előadásai a művészi élményeket tovább fokozták.
Az est igazán bensőséges pillanatokkal zárult: a közönség felállva a "Happy Birthday" dallamát énekelve köszöntötte az ünnepi tortát átvevő, a 87. születésnapját ünneplő Keres Emilt!
Írta: vivere ................................................................. Vissza a fő oldalra

RÉSZLETEK

FOTÓGALÉRIA