18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kézirat archiválás a Vatikánban

A Vatikáni Apostoli Könyvtár 80 ezer kéziratát archiválták
a NASA által használt űrtechnológiával. Váratlan kapcsolat alakult ki a Vatikánban őrzött régi kéziratok és a modern űrtechnológiák között. A Vatikáni Apostoli Könyvtár az egyetlen olyan kulturális intézmény a világon, amely kéziratainak digitális technikával, az ún. Fits fájlformátumban (Flexible Images Transport System) tárolt archiválása mellett döntött. A rendszert a NASA az 1960-as évektől kezdve használja a csillagászati missziókhoz kötődő információinak tárolásához.
Ez az innovatív döntés állt a napokban a Pápai Lateráni Egyetemen július 2. és 6. között tartott Európai Csillagászati Hét egyik ülésszakának középpontjában, amelyen kulturális javak hosszútávú digitális megőrzéséről beszéltek. A Vatikáni Rádió munkatársa Luciano Ammentivel, a Vatikáni Apostoli Könyvtár információs szolgálatának koordinátorával beszélgetett a témával kapcsolatban, aki elmondta:
A vatikáni intézmény széleskörű tanulmányt végzett a dokumentumok megőrzését szolgáló lehetőségek között, és egyértelműen a NASA által használt digitális rendszer mellett döntött, amely a leginkább alkalmas a könyvtárban őrzött értékes dokumentumok leltározására. A választással kapcsolatban a koordinátor kifejtette: ez az egyetlen olyan rendszer, amely 45 éve használatban van a világon, továbbá ingyenes és modifikálható. Természetesen a döntés nagy érdeklődést és csodálkozást váltott ki, amely remélhetőleg építőleg hat a kulturális javak megőrzésének területén.

Luciano Ammenti elmondta: semmilyen más intézmény nem alkalmazta még a NASA programját, ezért a napokban zajlott csillagászati hét jó alkalom volt arra, hogy felébresszék a különböző intézmények érdeklődését és esetleges véleménynyilvánítását a döntéssel kapcsolatban. A program ill. a katalogizálás igen bonyolult, ugyanis maga az archiválandó anyag nagyon értékes, amellyel körültekintően kell bánni.

Végül a tudomány és a humanisztikus világ között kialakult eredményes kapcsolatról kifejtette: mindenki számára nagy meglepetés volt a döntés. A választást azonban megerősítette az a tény, hogy a rendszer több mint 40 éve használatban van, és a világon a leghosszabb időt megélt operációs rendszer.

hirek18.hu/Vatikáni Rádió/Magyar Kurír .............................................................................. Vissza a fő oldalra