18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Koszorútanács alakul

"Koszorútanács" alakul a XVIII. kerületben
Egymást segítő magyar testvérvárosok a 2014-20-as európai fejlesztési periódusban. Az EU-s források minél jobb és hatékonyabb felhasználása céljából hívja életre Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a XVIII. kerület "Koszorútanácsát".
A grémiumot a kerület határontúli magyarlakta testvérvárosainak vezetői alkotják. A cél az, hogy a polgármesterek rendszeresen megosszák egymással településfejlesztési tapasztalataikat, és olyan közös tudásbázist hozzanak létre, ami minden településnek segítséget jelent az új, 2014-20-as európai fejlesztési periódusban.
Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármesterének kezdeményezésére "Koszorútanácsot" hoz létre a városrész önkormányzata, amely a határontúli testvérvárosi települések vezetőit hívja össze. Pestszentlőrinc–Pestszentimre delegáltja Ughy Attila polgármester, Tusnádfürdőről Albert Tibor polgármester, Körösfő részéről Antal János polgármester, a XVIII. kerülettel hamarosan testvérvárosi szerződést aláíró felvidéki Szepsiről pedig Zacharias István képviseli az egyedi és közös érdekeket. A véleményalkotó, stratégiai és gyakorlati tervezéssel egyaránt foglalkozó testület először ősszel ül össze az ötletgazda XVIII. kerületben.
"A Koszorútanács név azt hivatott szimbolizálni, hogy a magyarság önmagával van körülvéve, és a határokon belül és kívül levők együtt határozzák meg az egész, a nemzet sorsát. Vagyis mindannyiunknak fontos, hogy segítsük és támogassuk egymást, függetlenül attól, hogy melyik országban élünk" - hangsúlyozza Ughy Attila.
A tanács amellett, hogy a települések között már meglévő vagy éppen új kulturális, oktatási programokat és lehetőségek hangolja össze, elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a települések egymás tapasztalataira, észrevételeire, ötleteire építve, minél több európai uniós forráshoz jussanak a következő hét évben, a 2014-20-as új európai fejlesztési időszakban.
Mivel a XVIII. kerület az elmúlt években több mint 10 milliárd forintnyi EU-s forrást hasznosított, rengeteg tapasztalatot tud átadni, és fokozottan érdekelt abban, hogy magyarlakta testvérvárosai szintén innovatívan, kreatívan, a lakosokat szolgáló módon használják fel a hozzáférhető forrásokat.
Ughy Attila indítványozza, hogy minél több magyar önkormányzatnak legyen saját Koszorútanácsa, mert ez valódi, jelentős hasznot hozó tartalommal töltheti meg a határontúli magyar településekkel kötött testvérvárosi szerződéseket, erősíti az összetartozást és indentitást, összejövetelei, tanácskozásai, közös programjai révén pedig folyamatosan deklarálja, hogy a Kárpát-medence magyar települései számíthatnak egymásra. Ughy Attila reményei szerint a különböző Koszorútanácsok egymással is tartják majd a kapcsolatot, amely egy új, magasabb szintre emelheti a kezdeményezés jelentőségét.
hirek18.hu/MTI ÖS .................................................................. Vissza a fő oldalra