18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Koszorúzás 2014 augusztus 19

Szent István király ünnepén,
az ünnep előestéjén, 2014. augusztus 19-én 17 órakor kezdődött Pestszentimrén a Hősök terén államalapító szent királyunk ünnep-lése. Az ünnepségen megjelentek között láthattuk kerületünk polgármesterét, Ughy Attilát, Kucsák László alpolgármestert, országgyűlési képviselőt, dr. Lévai István Zoltán alpolgár-mestert, és a Városrészi Önkormányzat elnökét, Csabafi Róbertet. Jelen voltak a pártok és civil szervezetek képviselői is.
A lakosok közül mintegy 100-150 fő vett részt a tiszteletadáson.
A felvont nemzeti színű zászló előtt
Presits Tamás Tűz Tamás: "Szent István király" című költeményének elmondásával nyitotta meg az ünnepséget, majd Ughy Attila lépett a mikrofonhoz. A polgármester beszédének első és meghatározó szavai ezek voltak:
"A magyar kereszténység megszületésének ünnepén hagy kezdjem azzal, amivel kezdeni kell: a Mindenható nélkül az ember kicsinek és elveszettnek érzi magát. Olyan teremtménynek, aki ha szólni akar, nehezen nyílik a szája, aki ha tenni akar, nem mozdul a karja, aki az értelmet és az értéket a Bibliában keresi és ott is találja. Szent István királyunk tudta ezt és ezért mutatott ujjával az ég felé és ezért küzdött a tiszta, stabil és erős magyar állam meg-teremtéséért. Ez az erős állam azóta is fennáll. És bár sokan te-mették, hitem szerint a világ végezetéig hirdeti majd, hogy ennek a nemzetnek kiemelt és kitüntetett helye van..."
Kaposi József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense ünnepi beszédében kijelentette: "A szent istváni mű emléknapja virrad holnap ránk. Amit Szent István kapcsán ünneplünk, az nem egy régmúltban felragyogtatott dicső emlék csupán, hanem olyan valami, ami ma is létezik, körülvesz bennünket, megtekinthető és egy hosszú életút után ugyanúgy ismerhető. Ez nem más, ez Magyarország, ez a mi hazánk, ez a mi államunk..." Azután arról beszélt, hogy fennmaradásunk alapja a Szent Jobb által alkotott magyar közösség, amely felvette a kereszténységet és amelyet a szent király besorolt Európa államai közé, alkotmányt, törvényt és rendet adott.
Az ünnepi beszéd után
Fehér Zsuzsanna népdalt és saját szerze-ményeiből adott elő, majd a koszorúzások következtek. Az ünnep-séget a Himnusz hangjaival zárták.
Mellékelt videónkban a beszédek és az ünnepség eseményei teljes terjedelmükben megtalálhatók.
vivere ................................................................... Vissza a fő oldalra