18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Krúdysok kiskarácsonya Sashalmon

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör kiskarácsonya a Sashalmi Könyvtárban
2014. december 4.-én Sashalmon, a felújított könyvtárban, ünnepi keretek között tartotta a Krúdy Kör első karácsonyi összejövetelét, a
"Kiskarácsonyt", ami képzőművészeti kiállítás megnyitójából és irodalmi műsorból állt.
Elsőnek
Kanizsa József a Magyar Kultúra Lovagja, a Krúdy Kör titkára köszöntötte a zsúfolásig megtelt terem vendégeit, majd Enyedi Béla Krúdy díjas daltulajdonos Hetényi György:
A festő, ha kiállítja képét című megzenésített versét énekelte
Ezután
Simon M. Veronika Cserhát-, Munkácsi Mihály- és Holló László-díjas, KUNST MEISTER festőművész mutatta be az "SMV 2000 Festőtanoda" 2014 évi korrepetitorait, akik a könyvtárban kiállítottak, név szerint:
Fekete Anna, Herceg Teréz, Hubert Tibor, Kereső Éva, Kéri Maya, Lankina Anna, Pál Zsóka, Pocsai Julianna, S. Bruck Teréz, dr. Surányi Rozália, Szakácsi Éva és Váradi Gabriella.
Veronika beszélt a mestervizsga feltételeiről, anyagismeret, mintegy 30 festési technika ismerete, összeállítás eddigi eredményeikről, és 4 mestermunka elkészítése különböző technikákkal feltétele a részvételnek.
A festmények csodálatos mesterművek voltak, de élvezhetőségük értékéből levont elhelyezésük.( .a magas teremben közvetlenül a plafon alatti sávban helyezték el őket.)
Enyedi Béla: Dedik János: Hadd maradjak még e földön című dalával, a közönséget, Veronika kedves ajándékokkal, képzőművészeti kiadványokkal a tanítványait ajándékozta meg, és bemutatta, saját megjelent albumát. A székesfehérvári csoport nevében Kereső Éva a pestiében Surányi Rozália mondott köszönetet.
Ezután
Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera magánénekese, 75. születésnapi koncertjének zeneakadémiai felvételéből Cherubíni: Mamma című dalát hallgattuk meg, a lírai tenor szívszorítóan gyönyörű előadásában. A közönség nagy tapssal köszönte meg ezt az élményt.
Az est második részében
Kanizsa József bemutatta az irodalmi műsor előadóit, és felkérte
M. Jankó János írót a műsor levezetésére, s egyben megbízta őt a sashalmi részleg vezetésével.
Az elhangzott irodalmi alkotások:
Kanizsa József: Adventi édes csönd
Farkas Viola: Isten gyermek megszületett
Enyedi Béla: Kanizsa József: A hit ereje bennem van
Szántai Sándor: Karácsony Csillaga
Németh Nyiba Sándor: Szenteste
M. Jankó János: Karácsony a rács mögött
Wienczel Tibor: Karácsonyi ajándék
dr. Kratohvill Borbála: Ravasz László: A pacsirták karácsonya (Reményik Sándornak ajánlott):
Az est záróakkordjaként, Tálas Ernő a "Mennyből az angyal "-t énekelte. Lelkünk megtelt az ünnep hangulatával, beszélgetések kis pogácsa-majszolgatás közepette, gratulációk, jókívánságok hangoztak innen-onnan.
Kreischer Nelly Érd, 2014 december 6. ..................................................................................... Vissza a fő oldalra