18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Krúdysok Sashalmon 2014 augusztusban

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör
vezetőinek: Kanizsa József titkárnak és Király Lajos elnöknek az aktivitását dicséri, hogy a fővárosban - és lassanként az egész országra kiterjedően - az Irodalmi Kör egyre ismertebbé válik a művészek és a művészet kedvelők körében. 2014. augusztus 7-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sashalmi Könyvtárában szerveztek művészeti estet. Két művészt mutattak be:
Saphier Beatrix festőművészt, aki korábban egyszer már kiállított ugyanezen a helyen, ahol most is. A másik művész Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera tenorja volt, akit 88. (!) születésnapján ekkor köszöntöttek.
A festőművésszel az országosan is jól ismert író, költő, meseíró, kritikus, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára, a Magyar Kultúra Lovagja, Kőbánya díszpolgára - Kanizsa József beszélgetett. Azzal kezdte, hogy máskor is megnyitotta már Beatrix kiállítását, s akkor ugyanúgy elbűvölték őt a művész alkotásai, mint jelenleg.
Úgy tudom, szoktál tengerparton nyaralni, festeni. Legutóbb hol tetted ezt? - hangzott el az első kérdés.
"Szerelmem a tenger" - mondta épp a Korfu szigetről megérkezett Beatrix - "Ugyanezt a címet viseli az egyik itt kiállított képem is. Nagyon szeretek búvárkodni, hajózni és ezek bizonyára láthatók képeimen... Nyáron keveset tartózkodom Budapesten, ahol egyébként élek, mert a víz közelségét szeretem."
Azután Kanizsa Józseftől megtudhattuk, hogy a festőművész fiatal éveit tanulmányi célokkal Szentendrén töltötte. A Nyolcak egyik alapítója, Czóbel Béla itt figyelt fel rá. 1972-től haláláig volt a nagy mester tanítványa.
Beatrix azt mondta Czóbelről, hogy különleges ember volt. Olyan háza volt neki, amilyet a művésznő saját magának is elképzelt... A ház kicsi volt, de fele műterem funkciót töltött be. "Az első házam pont erre hasonlított" - vallotta be Saphier Beatrix - "Az fogott meg, hogy ő a festészettel együtt élt, tehát a festészet volt az élete."
Azután így folytatta: "Úgy kerültünk össze, hogy akkor még nagyon fiatal szép gimnazista leány voltam. Ő tanított meg az olaj-technikára. Bár szerettem az akvarellt is, de igazán az olajban találtam meg önmagam".
Budapesten kívül hol, milyen országokban voltak kiállításaid és milyen terveid vannak? - kérdezte a Krúdy Kör titkára.
"A világ nagyvárosaiban voltak. Japánba, New Yorkba is eljutottam, Európa minden nagyvárosában kiállítottam. Tervem: az alkotás és tanítványok vállalása. Különösen megfog a víz alatti világ. Nem csak a szépet, hanem az érzéseimet is szeretném kifejezni..." - hallhattuk a frappáns választ.
A kiállítás, a képek fantasztikusak! A színek számlálhatatlan árnyalatával a KÉK birodalmában érezheti magát a látogató.

...

Kanizsa József azután Tálas Ernőt mutatta be, róla beszélt. Elmondta, hogy az operaénekessel - aki a Krúdy Gyula Irodalmi Kör tiszteletbeli tagja - sokat utaznak együtt kulturális programokra. Pár évvel ezelőtt a Krúdysok kitüntetését is megkapta a művész, akinek CD lemez melléklettel Énekes életem címmel már a második könyve jelent meg.
A továbbiakban Király Lajos író, költő, műfordító, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke beszélgetett Tálas Ernővel.
Mindjárt az elején elhangzott, hogy az énekes Jászladányban 1926 július 23-án született, azaz ezekben a napokban ünnepli 88. (!) születésnapját. Német-olasz szakos gimnáziumi tanári diplomát szerzett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát is elvégezte. A forradalom Svédországba sodorta, ahol a Svéd Királyi Opera lírai tenorja lett. Bejárta Európát, Amerikát. Jászladány díszpolgára, a Krúdy Kör tiszteletbeli tagja, az emlékplakett birtokosa. 2001-ben Énekes lettem című könyve magyar nyelven jelent meg, majd ugyanezzel a címmel újabb könyve látott napvilágot - magyar és svéd nyelven.
Az Irodalmi Kör elnöke az operaénekes gyermek- és ifjú koráról olvasott fel érdekes részleteket, majd egy izgalmas, színes és kellemes elbeszélést hallhattunk Tálas Ernőtől önmagáról, életének jelentősebb eseményeiről. Előadása közben egy-egy áriát és népdalt énekelt el, régebbi fellépéseiből pedig CD/magnós lejátszásokkal tette még felejthetetlenebbé az estét.
Sikerült felvételt készítenünk. Mellékeljük a videót.


Az oldalt írta
és szerkesztette: vivere