18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Lánchíd park átadása

Tarlós István főpolgármester részt vett a Lánchíd park átadásán
Átadták Magyarország első Green City által akkreditált közparkját, a Lánchíd parkot. A korábban elhanyagolt területet Budapest Főváros Önkormányzata a Green Sweden/SymbioCity program keretében újítatta fel. A parkok és a terek építészete mára újabb irányt vett, miután a városi ember egyre jobban igényli életterében a természetközeliséget - mondta Tarlós István főpolgármester a Lánchíd park ünnepélyes átadásán, melyet Karin Olofsdotter svéd nagykövet jelenlétében adtak át Budapest lakosságának.
A Lánchíd lábánál elterülő zöldterület a környezettudatos szabadtéri építészetet hirdeti. Kialakításakor az összes korábbi berendezési tárgyat és anyagot újrahasználták a kivitelezők. Így az előzőleg itt lévő kerítés elemeit csakúgy, mint a bontásból származó építési törmeléket. A padok és térbútorok természetes anyagokból készültek. A járda kövezete egészen különleges, ún. légáteresztő burkolatot kapott, a tervezés során pedig ügyeltek a már meglévő fák megóvására. A főpolgármester így fogalmazott: A Clark Ádám tér melletti ökoparkot a környezettudatos szabadtéri építészet jegyében építettük újjá. Mint mondta: Örömmel csatlakoztunk a svéd modellhez, az un. svéd SymbioCity elgondoláshoz, amely a fenntartható fejlődés érdekében tervezi át a városi környezetet. A beruházásra a főváros 22 millió forintot költött - hangsúlyozta Tarlós István, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a park tervezője - Sándor Tamás - bevonta munkájába a Corvinus Egyetem hallgatóit, akik tervpályázaton kimagasló színvonalú ötletekkel álltak elő. A terv kivitelezését pedig a FŐKERT szakemberei végezték.A városvezetés célja a beruházással az volt, hogy a régóta kihasználatlan és egyben a városképet csúfító területet, újra bekapcsolják Budapest "vérkeringésébe". A park szerkezete az átjárhatósággal a gyalogosforgalmat is rendezi.
Tavaly egyébként a Fővárosi Önkormányzat már együttműködött a Green City mozgalom képviselőivel, amikor a - Sweden/SymbioCity program keretén belül - Margitszigeten ökojátszóteret adtak át.
Mint ismeretes, a Green City mozgalom rendeltetése a települések visszakapcsolása az ökoszisztémába, a települési zöldfelületek fejlesztésével, azaz élhetőbb és fenntarthatóbb városok létrehozása.
hirek18.hu/MTI ÖS ............................................. Vissza a fő oldalra

Fotó: Majtényi Mihály, MTI ÖS/budapest.hu