18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Legújabb testvérvárosunk

Az erdélyi Körösfő a 18. kerület testvértelepülése lett
A szándékot a kerületi Képviselő-testelüt egyhangúan megszavazta 2012. július 5-én Budapesten, a testvértelepülési megállapodás aláírására pedig 2012. július 8-án Erdélyben, Körösfő önkormányzati épületében került sor. Ünneplő közönség előtt az okmányt a 18. kerület nevében
Ughy Attila polgármester, Körösfő nevében pedig Antal János Körösfő polgármestere írta alá két napos ünnepség-sorozat keretében.
Már július 7-én megkezdődött az ünnepi program. Először történelmi diákvetélkedőt tartottak a Bartók Béla Művelődési Házban. Ez után Vasvári Pál szabadságharcos őrnagy és több száz katonájának hősi haláluk helyszínére, a Vasvári Havasra látogattunk. Látogatásunknak különös hangsúlyt adott a halál-évforduló: 1849 július 6-án kegyetlenül lemészárolták Vasváriékat a többszörös túlerőben lévő románok.
Péntek Lászlónak, Körösfő alpolgármesterének, a Bölcsőtől a csatatérig című Vasváriról szóló könyv szerzőjének a csata helyén elhangzott méltató beszéde a videóban meghallgatható. A helyszínen történt koszorúzás után a községben lévő kopjafánál fogadtuk a teljesítmény és emléktúra kerékpáros résztvevőit.
Vacsora után ünnepi műsort adtak először a helybéliek: a Körösfői Rákóczi Hagyományőrző Néptánccsoport, majd a 18. kerületi Tébláb Néptánccsoport. Az első napi program fáklyás felvonulással, máglya-gyújtással, tábortűzzel és tüzijátékkal zárult a község határában lévő Malom-dombon. Ezekről az eseményekről videóban, képekben szintén beszámolunk.
Július 8-án első programként a testvértelepülési megállapodás aláírásakor, annak teljes szövegét felolvasta Ughy Attila. Ebben - többek közt - szerepel, hogy "...a testvértelepülési kapcsolat legfőbb célja az, hogy a határ két oldalán élő közösségek között olyan szoros baráti kapcsolat jöjjön létre, hogy a két település lakossága egymást megismerje, tapasztalatait, kultúrális értékeit egymással való rendszeres találkozások által kicserélve hasznosítsa..." A szerződés szövegének felolvasása után Antal János Körösfő polgármestere kívánt sok közös sikert, majd megtörtént az okmányok aláírása, amit sikerült kameránkkal rögzíteni.
Érdekes színfoltja volt az aláírási ceremóniának, amikor Ughy Attila a barátság és testvériség jegyében kenyeret nyújtott át Antal Jánosnak és Péntek Lászlónak, aki az ajándékok átvétele után néhány közvetlen mondatot mondott. 11 órakor vasárnapi ünnepélyes Istentiszteleten vettünk részt a református templomban. Ezt követően a templom melletti kopjafánál folytatódott az ünnepség. Az első ünnepi szónok Antal János helybéli polgármester volt. Azzal kezdte beszédét, hogy "a mai napon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, nemes alakjaira, közkatonáira emlékezünk. Népünk történelmének egyik legnagyobb sorsfordulójára, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik szomorú eseményeire emlékezünk a mai napon..." Majd Ughy Attila 18. kerületi polgármester emelkedett szólásra. Beszédét Ady Endre: Az Úr érkezése című gyönyörű istenes költeményének idézésével kezdte, amelyet rögtön kiegészített: "nincs a világon még egyetlen egy olyan hely, ahol az ember annyira kicsinek érzi magát, mint az Isten házában, vagy annak közvetlen közelében." Ezek az emelkedett gondolatok egész beszédét jellemzik. A polgármesteri beszédek a II. videóban találhatók.
Sikerült rögzítenünk Bauer Ferenc 18. kerületi önkormányzati képviselőnek, a Vasvári Pál Polgári Egyesület alapító tagjának kitüntetését, aki a kopjafánál a koszorúzási ünnepségen vette át a Vasvári Pál-díjat.
A rendezvényt a testvértelepülések csapatai közötti barátságos nemzetközi labdarúgó mérkőzés zárta.
vivere ............................................................................ Vissza a fő oldalraI. videó

II.videó

FOTÓGALÉRA