18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Liszt Ferenc emlékmise

Liszt Ferenc halálának évfordulóján emlékmise és hangverseny
volt 2013. július 31-én. Minden évben emlékmisével és emlékhangversennyel emlékeznek meg Liszt Ferenc halálának évfordulójáról a Pesti Ferences Templomban. A helyszín a szerző legkedveltebb imahelye, a rendház személyes barátságának színhelye volt, ahol Lisztet a ferencesek confraterévé nevezték ki.
Az idén a mise és a hangverseny előtt "Liszt orgonáiról mindenkinek" elnevezéssel szimpoziumot is rendeztek, amelynek keretében két előadásra került sor. 16 órától 17 -ig "Liszt orgonaképe" címmel Szabó Balázs, a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a LFZE orgonatanára adott elő, majd ezt követte 17-től 18 óráig "Liszt találkozása magyar orgonákkal" címmel Hajdók Judit, az NKÖM műemlékvédelmi osztály munkatársának előadása.
A 18 óra 30-kor kezdődött szentmisén és emlékhangversenyen elhangzottak Liszt: Missa Choralis tételei és motettái, Liszt: Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál (A-dúr legenda) - előadta: Kecskés Mónika, továbbá a Hosanna (Naphimnusz) - előadta: Harmath Dénes, valamint Funerailles - előadta: Deák László.
A szentmisén és a hangversenyen közreműködtek:
a BFT Liszt Ferenc Kórusa (karigazgató: Pattantyús-Ábrahám Károly) és Greccio Kamarakórusa (karigazgató: Kecskés Mónika).
Vezényelt: Pattantyús-Ábrahám Károly.
Szólót énekelt: Bódi Zsófia, Bakos Kornélia, Honinger László, Hercz Péter.
Orgonán közreműködtek: Deák László, Harmath Dénes és Kecskés Mónika.
A belépés - természetesen - ingyenes volt a templomba, de adományt elfogadtak, amelyet az árvízkárosultak javára gyűjtöttek.
Mellékelt videónkon az elhangzott művekből találhatók részletek.
vivere ................................................................... Vissza a fő oldalra