18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Magyar EU-elnökség méltatása

Az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője,
Joseph Daul szerint "az elmúlt hat hónapban az első magyar soros elnökség szakmai hozzáértéssel és rendkívül sikeresen menedzselte a kulcsfontosságú európai ügyeket".
A Fideszt és a KDNP-t is tagjai köré soroló képviselőcsoport elnöke Brüsszelben csütörtökön kiadott közleményében azt írta: az elnökség "kitartó munkájának eredményeként számos fontos területen történtek jelentős előrelépések. Sikeresnek bizonyul a tagállamok közötti költségvetési koordináció (európai szemeszter) és elindult az első európai szintű roma keretstratégia, valamint a Duna-stratégia is. Fontos lépések történtek a Nyugat-Balkán integrációjának területén és egy egységes és integrált európai energiapiac megalkotása felé. Horvátország csatlakozási tárgyalásai ma lezárulnak, Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásának értékelése pedig befejeződött" - emelte ki Joseph Daul.
"Mindezen eredményekkel Magyarország megvalósította célkitűzéseit és rendkívüli módon hozzájárult Európa megerősítéséhez. Ezúton szeretnék gratulálni Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és kormányának, s különös tekintettel Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár asszonynak az állhatatos munkáért és az elért sikerekért" - jelentette ki Joseph Daul a közlemény szerint.
A frakcióvezető egyúttal üdvözölte a lengyel elnökség pénteki kezdetét.
"Az Európai Unió továbbra is nehéz időket él, de biztató, hogy a görög kormány elfogadta a megszorító csomagot, valamint, hogy holnap megkezdi munkáját a lengyel soros elnökség. A most következő elnökség egyik fő feladata lesz, hogy visszaállítsa az uniós állampolgároknak az európai gondolatba - a közös piacba, a schengeni övezetbe és az euróba vetett bizalmát" - áll a közleményben.
"Lengyelország 184 napon keresztül fogja vezetni az Európai Uniót. A lengyel elnökség prioritásai átgondoltak, és tükrözik az európai államok aktuális politikai és gazdasági igényeit - gazdasági növekedés biztosítása a pénzügyi válság leküzdése érdekében; az európai biztonság megerősítése; valamint a szomszédos államok felé való nyitottság előnyeinek érvényesítése. Biztos vagyok benne, hogy Donald Tusk miniszterelnök úr vezetése erősebb Európát fog eredményezni."

MTI 2011. június 30., csütörtök 18:59
............ Vissza a fő oldalra