18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Májusi Kávéházi Esték

Májusi Kávéházi Esték a Zila Kávéházban
2013. május 17-én délután került sor a Krúdy Gyula Irodalmi Kör havonkénti összejövetelére a pestszentlőrinci Zila Kávéház Galériájában. Fényesi Tóth Jánosnak az est program-ismertetőjéből megtudhattuk, hogy a kör egyik alapító tagjának, Bíró András író, költő 90. születésnapjára rendezett a "Szépség ünnepe" irodalmi műsorát tűzték napirendre, és hogy egyben megnyitják Fenyves Mária Annunziata grafikus művész kiállítását is. Bejelentette, hogy köszöntőt Zászlós Levente író, költő, a Krúdy Gyula Kör vezetőségi tagja mond, a kiállítást pedig Dr. Erdősi Károly Lóránt, a Klebersberg Emléktársaság ügyvezető elnöke nyitja meg. Köszöntötte a megjelenteket és közölte, hogy a fellépő művészeket a fellépések sorrendjében fogják bemutatni.
Ekkor még nem gondolhattuk, hogy milyen magas színvonalú, tartalmas irodalmi estnek és egy nagyszerű, igazi koncertnek lehetünk résztvevői - miközben hallhattunk Fenyves Mária Annunziata grafikus művészről és gyönyörködhettünk kiállított munkáiban.
Majd a házigazda - fényesi Tóth János - átadta a szót a kör szervezőtitkárának, Fenyves Mária Annunziatának, aki összeállította és vezette a műsort. A művésznő azzal kezdte, hogy előző nap este kapott egy telefonhívást Bíró Andrástól, aki közölte, hogy betegsége miatt nem tud a mai összejövetelen megjelenni és felkérte Zászlós Leventét, hogy mutassa be a távol lévő írót.
Zászlós Levente első gondolata az volt, hogy "régóta tapasztalom, hogy az élő igazi nagy íróinkat nem nagyon ismerik, nem nagyon kultiválják. Ez korábbi időben is így volt. Tehát úgy látszik, ahhoz az embernek el kell mennie a másvilágra, amíg felfedezik." Aztán azzal folytatta, hogy Bíró András rendkívüli képességekkel írta műveit, az idő misztikumának ábrázolását. Első verseskötete 1946-ban jelent meg és több, mint 30 könyve látott napvilágot. Köztük a Dávid és Góliát, Száz év árnyékban kevés napsütéssel, Berda a sírból, Hit és bizalom, Dárius Nyugaton, Pénteki jegyzetek, híres történelmi regények trilógiája: a Vér és ölelés - három regény 1000 esztendőről...
Újságírói tevékenységéről, a Kutyás folyóirat szerkesztéséről is beszélt a szónok.
"Köteteiben dúsan rakott verskosarak sorakoznak egymás mellett, hiszen Bíró András a magyar líra doyenjeinek egyike" - jelentette ki az előadó.
Bíró Andrásról EZT írja a Wikipedia.
Az előadó megemlítette, hogy az ünnepelt több társaságnak is tagja. "Érd városának díszpolgára. A városban működő könyváruház is felvette a nevét. Több díj birtokosa. A Magyar Rádió örökös tiszteletbeli tagja. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör egyik alapító tagja. Hát emlékezzünk rá szeretettel!" - Fejezte be beszédét Zászlós Levente.
A könyváruház honlapját IDE idézzük.

Fotógaléria

Az est megszervezése, a műsor, az előadók megválasztása és az előadások, a kiállítás megnyitása és maga a kiállítás, a tárlat - amely 2013. június 20-ig lesz megtekinthető - példás, felejthetetlen élményt nyújtott.
Zongora-szólót és kísérőt játszottak: először Pető József operaénekes, majd Hegedűs Valér zongoraművész.
Cselló-szólót játszotta: Csoma Bálint csellóművész.
Szólókat énekeltek: Pánti Anna, Tálas Ernő és Pető József operaénekesek.
Duettet énekeltek: Pánti Anna és Pető József operaénekesek.
Bíró András műveiből
felolvastak: fényesi Tóth János és Németh Sándor előadóművészek.
Fenyves Mária Annunziata kiállítás
megnyitóját Dr. Erdősi Károly Lóránt, a Klebersberg Emléktársaság ügyvezető elnöke tartotta.
A kiállító grafikusművészről a meghívóban alábbi olvasható:

"A művészetek iránti tiszteletet a szülei alakították ki benne.
A rajz, az irodalom, a zene, azok megbecsülése és befogadó légkörében nevelkedett. Az első benyomásokat a művészetek iránt édesapjától kapta.
Tanulmányait szülővárosában, majd Budapesten folytatta. Könyvtárvezető volt 30 esztendeig, ahol is képzőművészeti szakkört vezetett. Célkitűzése a Gyerekek esztétikai nevelése volt. E témában a TIT országos pályázatán 1984-ben a zsűri Különdíját kapta. 1994-ben a Népművelési Intézet
'Mit játszunk?' c. pályázatán oklevélben részesült. Tanára dr. M. Kiss Pál művészettörténész volt, és mesterének vallja Róna Emy grafikusművészt, illusztrátort, akik nagy lendületet adtak képzőművészeti munkájában. Grafikáinak fő erőssége a tollrajz. 'Vonalainak finomsága figyelemre méltó. Vonalai finomak, lágyak, pasztelljeiben halk, szelíd szó van, finomság és mívesség' - mondta Dr. Szij Rezső művészettörténész. 'Alkotásai éppen olyan líraiak, mint versei: sokoldalú reneszánsz asszony típus' - mondta egyik beszédében dr. Pogány Ö. Gábor művészettörténész az MNG főigazgatója.
Eddig 500 verse, 600 grafikája, 570 cikke jelent meg és 270 kiállítása volt."

A művésznő kiállított képeiből sikerült néhányat lencsevégre kapnunk, amelyek megtekinthetők a fotógalériánkban.
Az est hangulatát igyekszünk bemutatni mellékelt videóinkkal.
vivere .................................................................. Vissza a fő oldalra