18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Makovecz a római sajtóban

Makovecz Imre korunk egyik legnevesebb művésze volt
2011. 09. 29. 09:57 -
Makovecz Imre is egyike volt annak a hatvan művésznek, akik köszönthették XVI. Benedek pápát, bemutathatták neki alkotásukat. A
kedden elhunyt építészről a L’Osservatore Romano napilap is megemlékezett.
Néhány hete ért véget az a kiállítás, amellyel a világ hatvan vezető művésze köszöntötte XVI. Benedeket pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából. Világhírű festők, szobrászok, építészek, ötvösök, költők, zeneszerzők, fotóművészek és filmrendezők művei jelenítették meg – a kiállítás címének megfelelően – az igazság ragyogását s a szeretet szépségét. A kiállítók között volt a szeptember 27-én, kedden elhunyt Makovecz Imre is.
A megnyitó alkalmával a Szentatya az alábbi felhívást intézte a jelenlevő művészekhez: „Soha ne válasszátok el a művészi kreativitást az igazságtól és a szeretettől, soha ne az igazságtól és a szeretettől távol keressétek a szépséget, hanem zsenialitásotok gazdagsága
és teremtő lendületetek révén mindig bátran keressétek az igazságot és tanúskodjatok a szeretetről! Ragyogtassátok fel műveitekben az igazságot, hogy szépségük a szemlélők szívében vágyat gyújtson és igényt arra, hogy széppé tegyék a létezést, minden létezést, s azzal a kinccsel gazdagítsák azt, ami soha el nem múlik, ami az életet műremekké teszi, s minden embert rendkívüli művésszé: a szeretettel."
A L'Osservatore Romano szeptember 29-i számában (szeptember 28. délutáni megjelenéssel) a neves olasz építész, Paolo Portoghesi emlékezik meg a kedden elhunyt Makovecz Imréről.
Magyar Kurír ..................................................... Vissza a fő oldalra