18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Malév kadett kosarasok

MALÉV - BLF Palota kadett fiú bajnoki kosárlabda mérkőzés
Az összecsapásra a Vilmos Endre Sportcentrumban került sor május 29-én 15 órai kezdettel.
Már mérkőzés előtt sikerült megismerkedni a csapatok edzőivel: Jánosi Jánossal (MALÉV) és Farkas Lászlóval (BLF - a csapat neve: Budapesti Legyőzhetetlen Feketék). Természetesen első kérdés hozzájuk az volt, hogy milyen eredményt várnak? A győzni akarás mindkét részről megfogalmazódott. Kosárlabdában döntetlen eredmény egyébként nem lehetséges, és hát melyik edző szeretne vesztésre játszani? A csapatokat nem ismertem. Így aztán folytatódtak a kérdések. Érdekelt, hogy milyen magasságúak a MALÉV-es fiúk. Jánosi edzőtől megtudtam, hogy három "magas" embere is van. Suták Armond 190 cm, Szabó Mátyás 193 cm és Kesznerits Dávid 200 cm-es testmagassággal büszkélkedhet. A kadett csapat életkora: 14-15 év között van, tehát ezeknek a fiataloknak még van esélyük arra, hogy amire a felnőtt csapatba kerülnek, néhány cm-el még magasabbak lesznek, ami a kosarasoknál nagyon fontos.

Az edzőknek menniük kellett csapatukhoz, közeledett a mérkőzés kezdési időpontja. A nézők is helyet foglaltak. Leginkább hozzátartozók jöttek el, akik látni akarták gyermekük, unokájuk játékát.

A MALÉV van kék színben a pályán.
Nagy erőbedobással, fáradhatatlan küzdéssel, győzni akarással játszottak a fiúk mindkét csapatban! Hosszú ideig fej-fej melletti teljesítményt nyújtottak, bár többnyire a BLF néhány pontos előnnyel rendelkezett.

Az első, második és a negyedik negyedről készítettünk videót, amelyek megnézhetők. (Szünetekben és időkéréseknél leállítottuk a felvételt.)
A harmadik negyedről képriportot mellékelünk.

A mérkőzés végén sok érdekes dolgot tudhattunk meg a végig jelen lévő szakosztályvezetőtől, Bobos Csabá-tól. Kicsit visszatekintettünk az előzményekre, a múltba. A kosárlabda szakosztályt lelkes, sportbarát reptéri dolgozók hozták létre még 1957-ben, és 1959-től bekapcsolódtak a budapesti kosárlabda-életbe egy felnőtt csapattal MALÉV SC néven. Azután lehetőség volt NBIII-ban, majd az NBII-ben szerepelni. A csúcs-időszak 1994-95-ben következett be, amikor az NBI/B-ben indulhattak. Híres játékosok is tagjai voltak ekkoriban a csapatnak, többek között Dávid Kornél.
Sajnos csak két évig élvezhették a felsőbb osztályt, nélkülözniük kellett az anyagi támogatást, és azóta a csapat NBII-ben szerepel.
Szakosztályukban 1988 óta folyik a fiatalok szervezett nevelése. Az NBII-es csapatuk részére folyamatosan képezik az utánpótlást. Egyik módszerük, hogy ifjúsági korú játékosok részt vesznek a felnőttek edzésén.

Az iskolai sport hiányosságai miatt sportegyesületükre hárul a tanuló ifjúság foglalkoztatása. A minőségi sport igényeinek kiszolgálása mellett faladatuknak tekintik a tömegsporttal való törődést is. Ennek keretében a Vass Lajos Általános Iskolában heti egy alkalommal két órás kosárlabda játékot tartanak.
A csapatok szervezését, edzését és versenyeztetését hat fő végzi:
Bobos Csaba szakosztályvezető, Horváth János technikai vezető, Varga Sándor, Szarka Sándor, Jánosi János, Suhajda Gabriella edzők.
Vonzási körzetük a XVII., XVIII., XIX., XX. kerületek általános- és közép iskolái, de vannak vecsési, üllői és monori lakosú tanulóik is. Bázis sporttermük a XIX. kerületi Csokonai utcai Vass Lajos Általános Iskola tornaterme. A mérkőzések pedig a MALÉV SC játékcsarnokában történnek.

Jelenleg hat csapatuk van: 4 a fiataloké és 2 felnőtt csapat. Ez utóbbiból az egyik Budapest B-ben játszik, a másik felnőtt van a legmagasabb kategóriában, az NBII-ben.
Ami a fiatalokat illeti, reménységre ad okot, hogy széleskörűen foglalkoznak velük, szinte a bölcsőtől kezdve.
Kenguru csapatukban a 10-12 évesek vannak, a serdülőben a 13-14 évesek, a kadett a 14-15 éveseké és végül a junior-ban a 15-17 éves korosztály szerepel.

2004. júniusában a MALÉV SC - pénzügyi okokra hivatkozva - megvonta anyagi támogatását a szakosztálytól.
Nehéz időszakot élnek.
Bevételi forrásaik szűkösek.
Tagdíjakra és az általuk működtetett
Alapítvány az Ifjúság Egészséges Testi és Lelki Fejlődéséért közhasznú alapítványra támaszkodnak.
A megemelkedett költségek miatt élet-halál harcot vívnak.
Keresik a támogatókat.
Készülnek és bizakodóan tekintenek a kerületi önkormányzat illetékesivel való tárgyalásokra.
Írta: vivere .......................................................... Vissza a fő oldalra