18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Március 15 Pestszentimrén

Március 15-i ünnepség Pestszentimrén
Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából március 14-én délután 16 órai kezdettel Pestszentimrén is ünnepségen vehettünk rész a Református Templomkertben, a Vasvári Pál kopjafánál. Köszöntőt mondott Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő. Az ünnepi beszédet Katona Tamás történésztől hallhatta a megjelent mintegy 200 fő lakos. Lengyel testvérvárosunk, Dabrova-Tarnowskána küldöttsége is megtisztelt bennünket jelenlétükkel.

Kovács Róbert színművész elszavalta a Nemzeti Dalt és egy dobos közreműködésével felolvasta a 12 pontot. A Szency Molnár Albert Református Általános Iskola énekkara és gitárosai - a római katolikus gitárosok közreműködésével - szintén a Nemzeti Dalt adták elő - de zenésített változatban. Politikusok, civilek és lengyel testvéreink az 1848-49-es események emlékére koszorút helyeztek el a kopjafánál.
Részleteket tekinthet meg alábbi videónkon.

"Furcsa fintora a sorsnak, ha a magyart ünnepelni hívják, ha a magyar díszruhát ölt, ha a magyar fejet hajt az elődei előtt, akkor leginkább gyászol. Magyarként ünnepelni legfőképp azt jelenti: gyászolunk valamit, ami nem lehetett a miénk. Mintha olyan sakktáblán élnénk ebben az országban, ahol csak fekete mező létezik."
Így érzi
Ughy Attila polgármester a két legfontosabb ünnepünkön: 1956 és 1848 évfordulóján, kezdte ünnepi köszöntőjét.
Majd így folytatta: "Mindkét alkalommal azt gyászoljuk, ami nem lehetett a miénk. A szabadság gyásza ez. És ez még akkor is így van, ha mind október 23-án, mind március 15-én egy dicsőséges nyitánynak, nem pedig egy szomorú végnapnak állítunk emléket."
A beszédet teljes terjedelmében közöljük alábbi videónkban.

Kovács Tamás történész azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy "nem buktunk el, a katonai túlerő leverhetett minket. Ez nem bukás. A bukásban mindíg benne van az, hogy az a mi hibánkból történik. Igen, a bukásból is egy normális ország, egy nagykorú társadalom - és a magyar ilyen, mindíg is ilyen volt - tanulni tud és nem követi el ugyanazt a hibát még egyszer. Ráadásul van még valami, ami miatt nekünk olyan drága ez a nap, az hogy önzetlenül csináló emberek csinálták meg. Soha még a világnak olyan kormánya nem volt, mint ami éppen március 15-én nyeri a megbízatást Bécs városában...."
A történész teljes terjedelmű beszéde meghallgatható alábbi videónkon.

vivere