18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Megemlékezés a Hargita téren 2014

Megemlékezés az 1956-os forradalom hőseiről
2014. november 6-án Pestszentlőrincen a Hargita téren a két évvel ezelőtt felavatott, az 1956-os hősök nevét megörökítő, bazalt kövekből emelt monumentális szobornál ünnepi megemlékezést és koszorúzási ünnepséget tartottak. Ünnepi beszédet Ughy Attila, a 18. kerület polgármestere és Dr. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mondott.
A Himnusz elhangzása után
Széles Tamás színművész
H e l t a i Jenő:
Szabadság című költeményét olvasta fel.
Majd Ughy Attila lépett a mikrofonhoz és azzal kezdte beszédét, hogy kijelentette, "a Hargita téren 2 éve avattuk fel ezt a régóta vágyott emlékművet, ami az 1956-os forradalom áldozatai előtt tisztelgés. Azóta ez kegyhely. Azóta a zarándoklatok végpontja, azóta a szobor az emlékezés és a tisztelet szentélye." A világ legnagyobb hatalmának térdre kényszerítéséről beszélt, a dicső két hétről... és a hosszú megszállásról, a megszállókról, "akik tankokkal, fegyverekkel jöttek, golyókkal és kötelekkel dolgoztak". Idézte Nagy Imre 1956. november 4-i rádió-beszédét. Megemlékezett a 18. kerületi Fröhling-pékségnél november 8-án elesett áldozatokról is.
Azt mondta, hogy "ma a hősök mellett az ártatlanokra is emlékezünk".
"Dolgunk és kötelességünk, hogy sose feledjük el a mártírjaink történeteit, ne feledjük, sőt adjuk át fiainknak és lányainknak, hozzuk el ide őket, mutassuk meg nekik a bazalt-kockákat, és kérjük meg őket, hogyha mi nem leszünk, akkor is legyen magyar kéz, amely nemzeti színű papírzászlókat szúr az őszi földbe. Ha fagyos akkor is, ha sáros, akkor is. Isten Önökkel!" - Fejezte be beszédét a polgármester.

Beszédét teljes terjedelmében közöljük mellékelt videónkban.

Az elhangzottak után Dr. Schmidt Mária beszédét hallgathatta meg az ünneplő közönség. A főigazgatónak az volt az első gondolata, hogy "ma már az egész világ egyet ért abban, hogy 1956 antikommunista forraddalma és szabadságharca világtörténelmi jelentőségű volt". A világháború következtében átéltük a kettős megszállást, elmúlt a háború, de a magyar emberek élete nem lett könnyebb. "A háború után is tovább folytatódott hazánk kifosztása. 700.000 testvérünket dolgoztatták rabszolgaként szovjet lágerekben" - jelentette ki. Elvették tőlünk szeretteinket, tulajdonunkat, megfosztottak bennünket szabadságunktól. Beszélt arról, hogy besúgókkal vettek körül minket, elvették földjeinket, gazdáinknak a kulák nevet adták. Beszélt az áldozatokról és a hősökről. Majd kijelentette: "Több, mint fél évszázad telt el, de 1956 hőseinek példája az évek múlásával csak egyre fényesebben ragyog. Köszönettel és hálával tartozunk mindannyiuknak, mert az ő révükön szereztünk jogot arra, hogy egyenes derékkal lépjünk át a XXI. századba." - zárta gondolatait.

A főigazgatói beszédet is teljes terjedelmében közreadjuk.

A hősök és áldozatok emlékére koszorúkat és péksüteményeket helyeztek el az impozáns emlékműhöz.

Videóban ez is megtekinthető.

A megemlékezési ünnepség a Szózat eléneklésével fejeződött be.
vivere ..................................................................................... Vissza a fő oldalra