18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Menetrendszerinti hajójárat

Egy éve indult el a menetrend szerinti hajó Budapesten
Egy esztendővel ezelőtt, 2012. július 1-jén indultak el a BKK menetrend szerinti hajójáratai a Dunán. A D11-es, a D12-es és a D13-as hajójáratokat az elmúlt egy év alatt összesen 600 ezer utas vette igénybe. A fejlesztések azonban nem értek véget, hiszen a dunai személyhajózás további korszerűsítése a budapesti tömegközlekedés új színfoltjaként valós alternatívát jelenthet a nagy forgalmú belvárosi járatok mellett. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ezért vizsgálja a jelenlegi hajóflotta cseréjének lehetőségét, és további kikötők létesítését.
A három hajójáratot a korábbi, 2012. július 1. előtt üzemelt - jóval kisebb kihasználtságú, a hagyományos jegyekkel és bérletekkel nem igénybe vehető - vonaljárat helyett indította be a BKK, a meglévő hajóparkot kihasználva, de teljesen új útvonalon, újonnan kialakított megállókkal és bővebb menetrenddel. A BKV Zrt. európai uniós források bevonásával megújította a kikötők arculatát és a hajókat, hisz a projekt elsődleges célja a hajózás közösségi közlekedési elemként történő elfogadtatása volt. Ezt a célt szolgálja a hajójáratok integrálása a budapesti viszonylatjelzési rendszerbe és ez köszön vissza a viteldíjak körében is: a hajók hétköznapokon a BKK napi- és hetijegyeivel, illetve Budapest-bérlettel is igénybe vehetők.
A hajókon kerékpárszállítási lehetőség is biztosított.
Az első év tapasztalatai alapján elmondható, hogy rendkívül eredményes az újraszervezett, menetrend szerinti dunai hajóközlekedés. A Duna budapesti szakaszán, a Római-parttól, illetve Újpestről a Haller utcánál található irodaházakig közlekedő három hajójárat gyakran telt fedélzettel közlekedik. Problémák persze voltak: a menetrendeket több alkalommal kellett módosítanunk az évszakonként jelentősen változó utasszámokat követve, a Kopaszi gátnál pedig jogi problémák miatt átmenetileg fel kellett függesztenünk a kikötő használatát. A hajóállomás újranyitásán dolgoznak a BKK szakemberei, de a Kopaszi gát tulajdonosainak együttműködése nélkül ez nem lehetséges.
Néhány fontosabb adat az elmúlt egy év tapasztalataiból:
• Egy napon forgalomban lévő hajók száma: 7 hajó
• A hajók összes üzemideje: 21725 óra
• A teljesített menetek száma az első egy évben: 9000 menet
• Napi átlagos utasszám: 1700 fő
• Összes utasszám: 440 ezer fő
• A járatok átlagos kihasználtsága: 53%
• Helyszínen váltott vonaljegyek száma (2013. április 30-ig): 122 ezer darab
• Elővételben és a helyszínen váltott hajójegyek száma (2013. május 1-jétől): 20 ezer darab
A járatokon hétköznap összesen 7 hajó teljesít szolgálatot: a D11-es (Újpest, Árpád út - Haller utca) és a D12-es (Rómaifürdő - Haller utca) járaton, míg hétvégenként a Rómaifürdő és a Haller utca között közlekedő D13-as járaton 5 hajó van forgalomban. A kezdeti tapasztalatok alapján 2012. július közepe óta módosított menetrend szerint, napközben sűrűbben és hosszabb üzemidővel közlekednek a járatok, délen pedig mindhárom viszonylat a Haller utcától indul - az eredeti, Kopaszi-gátnál lévő kikötőt műszaki okok miatt a hajójáratok jelenleg nem érintik. A BKK számára a dunai menetrend szerinti hajózás megindítása kiemelten fontos lépés volt, hiszen az elmúlt évtizedekben nem közlekedtek hasonló, a városi tömegközlekedés rendszerébe illeszkedő hajójáratok a fővárosban.
hirek18.hu/MTI ÖS/Budapesti Közlekedési Központ ........................................ Vissza a fő oldalra