18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Mihail Lermontov

Mihail Lermontov születésének 200. évfordulója
alkalmából zenés irodalmi estet rendezett az Orosz Kulturális Központ az Andrássy út 120-ban 2014. november 20-án 18 órai kezdettel.
Mihail Lermontovra, a XIX. század nagy orosz költőjére emlékeztünk most. Erre a világhírű zsenire, aki mindössze 27 évet élt, mégis a világirodalom gyöngyszemeit alkotta. Verseiből hallhattunk orosz nyelvű felolvasásokban: Zinaida Zicherman-tól, az Orosz Stúdiószínház művészeti vezetőjétől és Natalja Mazjar-tól, a színház művészétől. A jelen lévő Galgóczy Árpád műfordító fordításában magyarul - magától a fordítótól, aki a költő minden sorát fejből mondta.
Az előadóterem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik ismét láthatták hallhatták a közeli múltban - a Zene Világnapján: szeptember 30-án - ugyanitt fellépett moszkvai zongpraművésznőt,
Natalja Kursonovát. Ő kisérte a szintén Moszkvából érkezett szopránt, Natalja Borozgyinát.
Ezektől az előadóművészktől Lermontov megzenésített románcai, versei hangzottak el a közönség nagy örömére:
A. Rubinstein: Tamara románca A démon című operából, A. Guriljov: Úgy fáj a magány..., A. Varlamov: Fehérlik árván egy vitorla..., J. Sísina: Csöndes éjjel kimegyek az útra... kezdetű megzenésített versek.
Majd egyetlen nem-Lermontov versre szóló zene következett:
F. Chopin: Keringő (e-moll).

...

Azután kadenciára ismét Lermontovot szólaltatták meg a zene nyelvén is.
A. Glazunov: Nyina románca az Álarcosbál című drámához írt zene és
A. Siskin: Nem, nem téged szeretlek ily nagyon című megzenésített vers, de ugyanez a vers zenei aláfestés nélkül is elhangzott - ugyanúgy mint a Démon című elbeszélő költemény két részlete, az Imádság című vers mindkét változata, és a Hazám című költemény.
vivere