18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Munkácsy Krisztus trilógia

Munkácsy Krisztus trilógiája a Nemzeti Galériában látható
A nagy érdeklődésre való tekintettel ez év végéig meghosszabbították a Krisztus Pilátus előtt, a Kálvária és az Ecce Homo Munkácsy Mihály alkotások kiállítását a Budai Várban.
A festő 1887-ben kezdett nagyméretű kompozíciókba, amely tevékenységét húsz éven keresztül folytatta, egészen 1897-ben bekövetkezett idegi összeomlásáig. Élete utolsó három évét az endenichi elme szanatóriumban töltötte, az 1900-ban bekövetkezett haláláig. Mivel kora ifjúságától alkotott -1844-ben született és 1870-ben már a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert- mutatja, hogy nagyon tehetséges művész volt és igen gazdag örökséget hagyott hátra. Ezen alkotásai is az utolsó két évtizedében keletkeztek. Az Ecce Homo nem sokkal a megbetegedése előtt, 1896-ban készült.
Nagyböjtben kiváló lehetőség és téma volt a Húsvétra való felkészüléshez - magam is éltem ezzel a lehetőséggel megtekintve a kiállítást -, de természetesen minden időpont megfelelő lehet.
A képek elrendezése segíti a látogatót a befogadásban, mivel közvetlenül egymás mellett vannak u alakban kiállítva. A festő életnagyságú alakokat formált a képein és a festmények szerkezetét úgy rendezte, hogy a kép előtt álló néző a kép részének érezze magát. A festmények előterében üresen hagyta a teret, mintha a néző maga állna ott. Mivel a képek hatalmasak, az alakok életnagyságúak, ezáltal a nézőre gyakorolt hatás leírhatatlan. Munkácsy gondosan kidolgozza a karaktereit, éles kontúrt tart az egyes kultúr körök között - zsidó, római - és természetesen a tömeg és Jézus között. A kiállítás eddig is valóban tömegeket vonzott a hazai és külföldi látogatók közül egyaránt. Érthető és egyben kihasználandó a meghosszabbítás adta lehetőség, mivel ritkán lehet együtt látni ezt a három kompozíciót.

Írta: presster ............................................ Vissza a fő oldalra