18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Nagy Imre koszorúzási ünnepség

Nagy Imre koszorúzási ünnepség
2014. június 16-án, hétfőn 17 órai kezdettel a Pestszentlőrinci Temetőben Nagy Imre 1956-os mártír miniszterelnökünk újratemetésének évfordulóján a koszorúzási ünnepségen megjelentek a városvezetők, a pártok-, a civil szervezetek képviselői és a mártír emléke előtt tisztelegni óhajtó lakosság.

A Himnusz elhangzása után
Ughy Attila polgármester mondta el az ünnepi beszédet.
Azzal kezdte, hogy kijelentette:
"Halotti beszéd ez, amiből már jónéhány kijutott ennek a sokat tépett, sokat szenvedett, sokat ostromolt és csontokig facsart hazának.
Halotti beszéd ez, amely 56 évvel azután íródott, hogy az istentelen és embertelen csizmában és vérben topogó hatalom kivégezte Nagy Imrét, Magyarország miniszterelnökét, az 1956-os események vezéralakját."

Azután a tragédiáról beszélt a polgármester...

"1958-ban ezen a napon végezték ki Gimes Miklós újságírót és Maléter Pál honvédelmi minisztert is.
Az 56-os forradalmat és szabadságharcot a névtelen hősök vívták. Ugyanakkor az összes veszteségünket, az összes fájdalmunkat, az összes elesett halottunk emlékét egyetlen egy ember, Nagy Imre kivégzésével éljük és érezzük át igazán. Ezért az ő halálának felidézése nemcsak egy nagy hírű és nagyszerű miniszterelnökre való megemlékezésnek számít, hanem a nemzet számtalan hősének gyászának is.
Nagy Imre újratemetésével az összes halottunkat újratemettük."

A beszédet teljes terjedelmében közreadjuk mellékelt videónkon.
vivere................................................................... Vissza a fő oldalra