18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Naszályi pillanatok

"NASZÁLYI PILLANTOK", Kanizsa József szerzői estje a naszályi IKSZT-"Kisiskolá"-ban november 12-én
Az "őszi könyvtári esték" keretén belül lett megrendezve Naszályhoz immár ötven éve kötődő Kanizsa József író, költő, meseíró, kritikus, a Krúdy Kör titkár, a Magyar Kultúra Lovagja, Kőbánya Díszpolgára könyvbemutatója. Egyszerre három könyve is megjelent 2014-ben, ezek közül a NASZÁLYI PILLANATOK című kötet kapott fő hangsúlyt.
Az estet Bartók Béla: Elindultam szép hazámbúl című dalát Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja lemezről való bejátszását hallhatta a szép számú közönség.
A szerzői estet Tóth Anikó, a Művelődési Ház igazgatója nyitotta meg, üdvözölte a megjelent közönséget, a vendégeket, köztük Neszmély polgármesterét, Janovics István és a vele érkezett küldöttséget, a szerző családtagjait, Czérna Vilmát és Novák Zsoltot. Az üdvözlő bevezető után átadta a szót Sümeg István alpolgármester úrnak, aki a kórházban levő Maszlavér István polgármester nevében is köszöntötte a közönséget, és Kanizsa József író, költőt és családját.
A laudációban kiemelte, hogy Kanizsa József ez évi falunapon átvehette a NASZÁLY KULTÚRÁJÁÉRT kitüntetést és hogy mit is jelent ez a kötet Naszály kulturális életében, milyen archív anyagokkal is rendelkezik, akár versekkel, fotókkal, vagy prózai írásokkal... A könyv első borítóját felmutatva, saját élményével példázódott, hogy ő is levitte gyermekit a naszályi patakhoz, a kőhídhoz, és megmutatta, hogy valamikor gyermekkorában hol szoktak fürödni a patakban, amikor még nagy vízhozammal rendelkezett a patakmedre, megemlítve a vízimalmot is. A könyv borítóján a négy ülő gyermek tükörképe látszik és háttérben a régi malom homlokzata. (A borító tervezete is a szerzőé, a fotót több mint harminc éve készítette.) Nagyon kifejező ez a fotó, és a hátsó borítón is a régi református templom és a kéttornyú új katolikus templom adja vissza a falu hithez való kötődését. Sok sikert kívánt a szerzőnek, és további szép, boldog, erőben egészségeben gazdag évtizedeket, hogy a falu lakosaival tudja tartani a jó kapcsolatot. (Az alpolgármestert újabb kötelesség, szolgálat szólította el.)

Fotó: Kanizsa József, Novák Zsolt

...

Kanizsa József a folytatásban először Krúdy Gyulához írott verset olvasott föl, elmondta, hogy harminckét éve a Krúdy Kör tagja, és huszonnyolc éve a titkára, s Krúdyról, a XX. század egyik legnagyobb magyar írójáról a megemlékezés kötelessége. S a NASZÁLYON ÁLLOK című, 1974-ben írt versével kezdve mutatta be a NASZÁLYI PILLANTOK című könyvét. Itt köszönte meg távollétében Maszlavér István polgármesternek és a falu népének a támogatást, a Nosztalgia Irodalmi Klubnak, a vezetőnek, Szőllősi Zsigmondné Magdikának a segítséget, A népies dal szöveget, a kottarészletet, és Maklári Lászlónak, Novák Zsoltnak, hogy hozzájárultak néhány fotó megjelentetéséhez. A többi fotó régi archív és új fotókból ötven darab került beválogatásra. Elmondta, hogy ötven évvel ezelőtt, 1964. május 31-én került ide Naszályra, a majálisra, s hogyan is ismerte meg Czérna Vilmát. (A Takács Imre: Férfi tánca című dedikált kötet bejegyzésről fotó is található a könyvben.)A versek, ha nem is időrendi sorban, de a faluval kapcsolatos élményeit megörökítve kerültek a szerző felolvasásában, vagy elmondásában. A hazafias versek közül Szőllősi Zsigmondné Magdika E SZÉP HAZÁRÉRT című verset nagyon szépen mély átéléssel adta elő, amiért nagy vastapsot kapott, majd a kórussal, a Nosztalgia Irodalmi Klub tagjaival az ANYÁM ÜZENETE című verset adták elő, szintén nagyon nagy sikerrel. A gyermekverseknél Dibusz Dária tanuló A NASZÁLYI GÓLYALÁBNÁL című gyermekverset adta elő, igazi gyermekhanggal, jól hangsúlyozva. A helyi óvodával is milyen jó a kapcsolata. A szerző még beszélt Dr. Szabó Tibor orvosról, aki a falu labdarugócsapatának is az orvosa volt, aki korán elhunyt és a hozzáírt verset olvasta föl. Nem maradhatott el az anyósához, Borbély Máriához, és a feleségéhez írt versek felolvasása sem. Az est második részében néhány vers erejéig bemutatta a VARÁZSOS, EZERARCÚ BUDAÖRS című új könyvét is, s hogy a kötet a negyven éves állandó budaörsi kapcsolat, a városhoz való kötődés, az ott megszületett versek, és a nagyon sok fotó készítése, az irodalmi estek, a képzőművészeti kiállítások megnyitásai, az értékes archív írások, az első riport anyagának megjelentetés, amit Budaörsön készített, - sorolta a szerző -... A közönség között volt Szénási Mihály festőművész is, - aki jelenleg Naszályon él -, akiről beszélt, akinek a kiállítást Budaörsön nyitotta meg, verssel működött közre, és ezt a verset - BUDAÖRSI HÁZAK - most itt fel is olvasta. Beszélt a régi művész-barát kapcsolatáról, mert Szénási Mihály az Alföld szülötte, és Békéscsabához, Gyulához, Orosházához való közös kötődés milyen volt, valamint Koszta Rozó festőművésszel való "vállalttestvéri" kapcsolat, hogyan mélyült igaz művészi kapcsolattá.
A neszmélyi küldöttségből is többen hozzászóltak, és Janovics István polgármester szóban is megerősítette, hogy nagy szeretettel várják a faluban is író-olvasó találkozóra Kanizsa József író, költőt. A naszályi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde vezetője, Máriásné Pőcze Márta is gratulált a szerzőnek e mindenre kitérő bemutatkozáshoz, s hogy gondolt Naszály irodalmi és kulturális értékeinek ilyen vegyes kötetben való megörökítésére is. A jövőben is szeretettel látják az Óvodában gyerekvers felolvasáshoz és mese elmondásra.

Kanizsa József végül, a Karácsonyfa és a Tündér című kifestő karácsonyi versévvel és a HAZÁM, HÁZAM, ÉRTED SZÓL A SZÁM című versével zárta az estet. Vastapssal jutalmazta, köszönte meg a közönség e Naszállyal kapcsolatos színes fotókat is tartalmazó könyvbemutatót.
Lejegyezte: Kanizsa József .......................................................................... Vissza a fő oldalra