18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Neokatekumenális Út

A Neokatekumenális Út
katolikus lelkiségi mozgalom keretében 2014. május 18-án vasárnap délután a Nagyvárad téri aluljáróban katolikus hívek tettek nyilvános tanúságtételt hitük mellet. A fiatalabb hívek egy csoportja hangszerekkel kísért énekléssel ugyancsak hitvallást tettek - Müller György, a Szent Vince -templom papi ornátusban jelenlévő plébánosa jelenlétében, aki később a mikrofonhoz lépve beszédet is intézett az időközben 150-200 főre duzzadt érdeklődő járókelőkhöz. "A Katolikus Egyház tapasztalta azt, hogy az emberek nem jönnek be a templomba a térről, hát akkor kimegyünk hozzájuk a térre. Mert van egy olyan örömhír, amit tudniuk kell: a Húsvét. Hogy a halálból élet lesz, szomorúságból öröm, bűnből, rosszaságból, gonoszságból az igazság győzelme..." - mondta beszélgetésünk közben a plébános, akinek a teljes nyilatkozata megtalálható a mellékelt videónkban. Sikerült lencsevégre vennünk azokat a pillanatokat, amikor az utca emberei kéz a kézben áhitatos örömtáncot jártak, és szóra birtunk néhány résztvevőt is.

A Neokatekumenális út alapítói, Francisco (Kiko) Argüello - aki eredetileg festőművész - és Carmen Hernandez új módszerekkel indították el az evangelizálást. 1964-ben a spanyolországi Madrid szegényei, a Palomeras Altas barakkjainak lakói között kezdtek élni, és kérésükre Jézus Krisztus evangéliumát kezdték nekik hirdetni. Ezeknek az embereknek - tolvajok, alkoholisták - megváltozott az élete, keresztény szellemiségű közösséggé formálódtak. Az új módszer elterjedt a madridi plébániákon. Fölfigyelt rájuk a madridi bíboros, így jutott el híre a Vatikánba. Rómában 1969-ben kezdte meg szolgálatát az első csoport, a Kanadai Szent Vértanúk plébánián.

Az Út a nevét - Neokatekumenális Út - 1989-ben az Istentiszteleti és Szentségi Kongregációtól kapta. A mozgalom evangelizációs tevékenységének jóvoltából számtalan férfi és nő, család tért vissza a hitélethez a keresztség szentségének újrafelfedezésén keresztül, közösségeikben számos papi és Istennek szentelt hivatás született. Ma már 5 kontinens 140 országában elterjedt. 2006-ig 16 700 közösség működött az egész világon – 5500 plébánián, 880 egyházmegyében. 2002. június 29-én a Világiak Pápai Tanácsa „ad experimentum" engedélyezte öt évre a Neokatekumenális Út statútumát (alkotmányát, alapító okiratát), melyet az ötéves próbaidő alatt végzett különböző szintű vizsgálatok után 2008. május 11-én XVI. Benedek pápa véglegesen jóváhagyott. A Világiak Pápai Tanácsának elnöke, Stanislaw Rylko bíboros június 13-án ünnepélyesen átadta a dekrétumot a mozgalom alapítójának.

Magyarországon a Neokatekumenális Út 1983 óta van jelen. Először Budapesten alakultak közösségek. 2006-ra 8 egyházmegyében 16 plébánián 34 közösség jött létre.

Az ősegyházban a katekumenátus volt a hitéletbe való bevezetés útja. A még nem megkeresztelt felnőttnek ma is ezt az utat kell megjárnia, ha be akar lépni az egyházba. A neokatekumenális út evangelizációs pasztoráció mindazok számára, akiket nem kereszteltek meg, akik eltávolodtak az egyháztól, akik nincsenek kellően evangelizálva, akik mélyíteni akarják a hitüket, akik a katolikus egyházzal nem teljes egységben lévő keresztény felekezetekből jönnek. Fontosnak tartják a a megkereszteltek újraevangelizációját, a keresztény hitre nevelést, és annak közösségben megélését. Tanításuk három alapgondolata az Isten szava, a liturgia és a közösség. (Wikipédia)
hirek18.hu
............................................................................. Vissza a fő oldalra