18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Önkormányzati hír

A 18. kerület is csatlakozott a "Segítő Kezek az Aktív Évekért" programhoz
A Segítő Kezek az Idősek Otthoni Biztonságáért elnevezésű országos mintaprogramhoz való csatlakozás kapcsán Kucsák László, Budapest Főváros 18. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere, országgyűlési képviselő és Jeneiné dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos sajtótájékoztatót tartott 2014. január 23-án 11 órakor a 18. kerületi Somogyi László Szociális Szolgáltató intézményében.
Budapest Főváros 18. kerület Pestszentlőrinc- Pestszentimre Önkormányzata lényeges feladatának tekinti a helyi szintű idősbarát politika kialakítását. A városvezetés fontosnak tartja, és kiemelt figyelemmel kezeli az időskorú lakossággal történő együttműködést, odafigyel az idős emberek életkörülményeinek alakulására és szükség esetén gondoskodik róluk.
Ennek érdekében Budapest Főváros 18. kerület Pestszentlőrinc- Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete 2013 novemberében a "Segítő Kezek az Aktív Évekért" elnevezésű országos mintaprogramhoz való csatlakozást elfogadta.
Jeneiné dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki a program sikere miatt. Elmondta: A "Segítő Kezek az Aktív Évekért" elnevezésű országos idősügyi mintaprogram 2013. augusztus 21-én vette kezdetét.
A 18. csatlakozásával már 155 önkormányzat vesz részt az egyelőre még mintaprogramként futó projektben, amelyet a folyamatosan érkező jó tapasztalatok alapján 2014 májusában várhatóan jóváhagy a belügyminiszter. Hangsúlyozta: "A Segítő Kezek program nem helyettesíti a szociális alapellátást, hanem annak kiegészítésére jött létre, megcélozva a Magyarország területén élő legidősebb (80 év feletti) személyeket felkutatását, akik egyébként nincsenek az önkormányzatok látókörében, de koruk és magányuk miatt veszélyeztetett helyzetben vannak. Hozzátette: Ennek a programnak, több, szociálpolitikailag fontos területre van hatása. A program egyik célja, hogy önkéntesekre épülő segítségnyújtással, minél nagyobb számban elkerülhető legyen, hogy az idősek saját otthonuk helyett intézményekben töltsék nyugdíjas éveiket."
Kucsák László, Budapest Főváros 18. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere, országgyűlési képviselő röviden vázolta a városvezetés idősekért tett vállalásait. Kiemelte: "Önkormányzatunk a kerület nyugdíjasait tömörítő civil szerveződéseit anyagilag és erkölcsileg is támogatja. Itt említhető többek között, hogy az önkormányzat a 65 év feletti lakosok részére rendszeresen szervez burgonya és élelmiszercsomag kiosztást. De nagyon kedvelt és népszerű az idős korosztály aktivitásának megőrzése érdekében 2012 szeptemberében elindított, Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Nyugdíjasok Akadémiája elnevezésű programsorozatunk, amelyet a Zsigmond Király Főiskola együttműködésével valósítunk meg. Ennek keretében a résztvevők térítésmentesen vehetnek részt az önkormányzat épületében megrendezett előadásokon és tanfolyamokon."
Kucsák László hangsúlyozta: "Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az országos mintaprogramhoz való csatlakozással kerületünk hozzájárulhat a társadalmi szintű, időseket érintő problémák helyi szintű kezeléséhez."
A 18. kerületben a 65 éven felüli állandó népesség száma 2013-ban 18.645 fő volt.
A 80 éven felüli népesség száma 2013-ban 3.709 fő volt, a kerületi lakosság 4 %-a.
A szociális szolgáltatások igénybevételét a kerületben 2013-ban az alábbi létszámok alapján teljesítette az Önkormányzat:
- az idősek nappali ellátását 243 fő vette igénybe
- az étkeztetést 857 fő kérte
- a házi segítségnyújtást 263 fő vette igénybe
- a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban 69 fő részesült
- az átmeneti elhelyezést 28 fő vette igénybe.
A korukra tekintettel különösen veszélyeztetett korosztály a 80 év felettiek. Általánosságban elmondható, hogy a korcsoport jellemzője, hogy ragaszkodnak múltjuk emlékeihez, nehezen élik meg a változást, így szeretnének életük végéig a megszokott környezetükben maradni.
A 18. kerületi városvezetésnek az idősügyi mintaprojekthez való csatlakozással célja, hogy a kerületünkben élő idős emberek életminőségét javítsa, társadalmi megbecsülését erősítse, valamint aktivitásukat fokozza.
hirek18.hu/MTI ÖS ...................................................................... Vissza a fő oldalra