18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Papp Lajos professzor

Papp Lajos professzor előadása a 18. kerületben
Pestszentimrén a Kastélydombi Általános Iskolában 2013. április 25-én 17 órakor kezdődött. A professzor egy tanteremnyi, mintegy 40 fő hallgatóság előtt mondta el közvetlen hangú, érdekes, sok mindenre kiterjedő előadását.
"Amit én mondani akarok és Önöknek elmesélni, az mindannyiuknak fontos. Fontos annak, aki meg kell, hogy őrizze az egészségét, a szívének az egészségét, aki pedig már megromlott egésszéggel bír, annak pedig elmondom, hogy nincs lehetetlen. A természetben nem egyirányú utcák vannak, a természetben kétirányú az utca. Ha bemegyünk egy zsákutcába, abból vissza lehet jönni, de logikus, hogy amennyit bemegyünk, annyit kell visszagyalogolni. Tehát jobb nem bemenni a zsákutcába" - kezdte érdemi mondanivalóját Papp Lajos.
Azután rátért az egyetemet végzett emberekre a következő gondolattal. "Valamikor az egyetemet végzett emberek csak akkor nevezhették magukat egyetemet végzetteknek, ha három területen oktatást kaptak: filozófia, asztronómia, a harmadik pedig a teológia... Én hiszek abban, hogy a világot a Teremtő hozta létre" - mondta a professzor. Hozzátette: "Két féle hit van. Vagy abban hisz, hogy van Isten, vagy abban hisz, hogy nincs Isten".
Beszélt a Tordai Országgyűlésről (1568), ahol a világon először mondták ki a vallási türelmességet, a különböző vallások közötti toleranciát.
Szólt arról is, hogy a magyar befogadó, nem gyűlölködő nemzet.
Szép szavakat mondott az emberek különbözőségéről, hogy minden ember csodálatosan egyedi és soha nem ismétlődő, aki egyéni képességeket kapott a Teremtőtől.
Az egészségről hangoztatott véleménye is rendkívül érdekes volt. Beszélt az első szívátültető sebészről, a dél-afrikai Christiaan Barnard orvosról, a magyar Nobel-díjas Szentgyörgyi Albertről.
Érdekes volt a magyar nyelvről kifejtett álláspontja. Részletezte a rovásírást, a magyar nyelv egyetemességét. Példának a következő szavakat említette: félszemű (és nem egyszemű!), ugyanígy a féllábút sem egylábúnak mondjuk, akárcsak a félkarút sem egykarúnak.
Ismét egészségügyi területre tért rá. Rámutatott, hogy kihevült, kiizzadt testre nem szabad hideg vizet inni. A nyelőcső ugyanis közvetlenül a szív mögött helyezkedik el és a hirtelen hideg szívfibrációt, sőt halált is okozhat. Hasonlóan a túlzottan nagy és nem kellően megrágott falat lenyelése is. Ugyanis a nyelőcső is közvetlenül a szív mögött halad el és ebből súlyos problémák adódhatnak.
A reflux betegségben szenvedőknek azt ajánlotta, hogy az étkezést mindig gyümölccsel zárják.
A cukorbetegekhez is voltak szavai.
Közben megérkeztek a Kairosz Kiadónál megjelent könyvei, amelyek az iskola aulájában megvásárolhatók voltak. Az éppen most megjelent kötetét, a
Gyógyító gondolatokat pedig zárszóként be is mutatta.
vivere ................................................................... Vissza a fő oldalra