18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Pestszentimre önállóan is ünnepelt

Pestszentimre önállóan is megünnepelte
az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóját október 23-án délelőtt. Az ünneplő közönség a Hősök terén (Patika téren) az 1956-os emléktábla előtt gyülekezett 10 órakor - verőfényes, kellemes őszi napsütésben. Az emberek közül azok, akik egy nappal korábban a pestszentlőrinci Béke téren is megjelentek ünnepelni arról beszélgettek, hogy semmivel sem kisebb létszámú az imrei közönség, mint az előző napi lőrinci volt.
Azt is lehetett hallani, hogy többen úgy vélték, legalább 200-300 ember hallgatta végig az ünnepi szónokokat és kapcsolódott be az ünnepi műsorba.
A Hősök terén is elsőnek a Magyar Himnusz hangzott el, majd Pándy Tamás helytörténész lépett a mikrofonhoz és az ünnephez méltó nagyon érdekes helyi történeteket ismertetett.
"Ma itt egy történelmi visszaemlékezésnek lesznek tanúi" - kezdte előadásnak is beillő beszédét, utalva arra, hogy "ennek a térnek egy kicsit más volt a formája annak idején, és ami itt látható, az első világháburús hősök emlékműve, az középen volt egy kis domb tetején..."
Beszédében gyermekkori 56-os élményeiről is beszámolt, megtudhattuk tőle, hogy Pestszentimrére miért nem mert sohasem látogatóba jönni Rákosi Mátyás, hogyan került a forradalmárok kezébe az oroszok ellen fordított két db ágyú. Beszéde végén Dr. Széky Endrének - aki 60 évig volt a református imreiek lelkésze - a forradalmi időkről szóló naplóbejegyzéseiből olvasott fel nagyon érdekes dolgokat.
Az óvodások táncműsora és egy iskolai tanuló hegedűjátéka után Ughy Attila polgármester beszédét hallhattuk, aki párhuzomot vont a történelmi események és a jelenkori történések, gazdasági, városfejlesztési eredményeink között.
Majd a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság az ünneplőket meghívta a frissen rekonstruált Imreház emeletén megnyitott történelmi kiállításra, amelyet terített asztallal és ételkínálással egészítettek ki.
Videónkkal igyekeztünk a legérdekesebb dolgokat rögzíteni és bemutatni.
vivere ................................................................ Vissza a fő oldalra