18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Püspökladányi Tájékoztató

Püspökladányi Tájékoztató
és Közművelődési Központ, Könyvtár, Múzeum (Városi Könyvtár Tagintézménye) 2014. november 7-én KANIZSA JÓZSEF könyvbemutatójára került sor, A SZÓ VARÁZSA "Könyves Esték" című program keretén belül a Dorogi Márton Művelődési Központ aulájában.
Az estet Tányér József, a Városi Könyvtár Tagintézmény vezetője köszöntötte a megjelent sajtót, helyi TV-ét, a közönséget, a meghívott vendégeket, köztük Petőné Papp Margit képviselőasszonyt, tanácsnokot, Márkus Gábor alpolgármestert, akit felkért, hogy nyissa meg az irodalmi estet.
Az est moderátora, Tóthné Szabó Mária, a "Kézenfogva Testvéreinkkel" Sárrétuvari Alapítvány elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, aki szintén köszöntötte a közönséget, a meghívott vendégeket, köztük Bíró Endrét, aki Bucsáról érkezett, a Magyar Kultúra Lovagját, nyomdászt, könyvkiadót, aki Kanizsa József köteteit nyomtatta, így az itt bemutatásra kerülő kötetek is az általa alapított BIRÓ family Nyomda, Könyvkiadóban készültek, ma már a fia, Biró Krisztián ügyvezető igazgató irányításával.
Ritka szép pillanatnak, perceknek lehettünk tanúi. Eszenyi Imre, a "Kézenfogva Testvéreinkkel" Sárrétuvari Alapítvány tagja, tenor énekelte el Bartók Béla: Elindultam szép hazámbúl érző szívhez szóló hazafias dalt, ami Tálas Ernőnek, a Svéd Királyi Operaház tenorjának szólt, a művész 88. születésnapja tiszteletére. Tóthné Szabó Mária külön is köszöntötte Tálas Ernőt, aki szerényen megköszönte ezt a személyére szóló figyelmességet. Majd Tóthné Szabó Mária Kanizsa József író, költőt laudációjával mutatta be, kiemelve a Varázsos, ezerarcú Budaörs és Naszályi pillanatok című új köteteinek tartalmi, irodalmi, nemzeti értékeit. S jöttek a kérdések... Először a budaörsi könyvvel kapcsolatban, hogy miért is, és most jelent meg ez nagyon szép verseket, fotókat, prózai műveket tartalmazó kötet? Kanizsa József először Krúdy Gyulához írt - Krúdyt látta - című versét olvasta föl, e verssel fejezte ki tiszteletét a Nyíregyházán, itt az Alföldön született nagy magyar író emlékének. A budaörsi kapcsolatai, emlékei negyven évvel ezelőtti első riportjához kötődik, ugyanis, mint újságíró gyakornoot ide küldték ki riportot készíteni, ekkor írta a "Maszek menhelyes" című riportot, ez rövidített változatban megjelent a könyvben is. Azóta e nagyot fejlődő városhoz baráti, irodalmi, kulturális események kötik. Megemlítette, hogy neki köszönhető Kende Sándor Budaörsön élt író emléktáblájának eredeti ötlete, majd megvalósítása is. Hét éve már minden év november utolsó hétfőjén az író halálának évfordulóján elhelyezik az emléktáblánál az emlékezés koszorúit. Több irodalmi estet, kiállítást szervezett a városban, a könyvtárban, a művelődési házban és 1988-ban Budaörsön jelent meg a "Budaörsi házak" című kötete. Ma is élő a kapcsolata, és szeret a város utcáin, a Kálvária dombon, vagy a Kőhegyen a Krisztus korpusznál, és a Szűz Mária templomnál tartózkodni, imádkozni, hogy feltöltődjön. A városról nagyon sok fotót készített, és ezekből a fotókból egy kis összeállítással mutatja be a város szépségeit, varázsát. Tóthné Szabó Mária rákérdezett, hogy: "Püspökladány is majd ilyen kedvelt város lesz, mint az Alföld egyik eredeti, ősi mezővárosa?" Válasz:"A legutóbbi találkozás bennem nagyon mély benyomást tett, ritka baráti, családias fogadtatásban volt részem. Akkor éppen esett a hó, most szép őszi időben láttam a várost. Szépek, gondozottak az utcák, házak. Úgy érzem, hogy a zalai szívemhez nőtt ez a város és az itt lakó népe is, ti akik az estemen vagytok, mind... Hogy bizonyítsam az Alföld és a közelben folyó Tisza szeretetét, megkérem Tálas Ernőt, hogy, a megbeszélés értelmében, énekelje el Sándor Jenőtől az Álmodó Tiszapart című dalt". A dal elhangzása

Fotó: Papp Tamás

...

után vastaps következett... és Kanizsa József Budaörssel kapcsolatos versei. Tóthné Szabó Mária a Naszályi pillanatok című kötet bemutatásával folytatta a beszélgetést. "Hogyan kerültél Naszályra és miért írtad meg e könyvet?"
"Naszály úgy lett szívügyem, hogy ötven évvel ezelőtt ismertem meg feleségem, Czérna Vilmát, aki e nagyon szép Tatai Térségben levő faluban élt. 1964 május 31-én a barátom, aki Szőnyben dolgozott ide, Naszályra csábított el, mert "majális" volt a faluban, májusfa kitáncolás. Itt, a faluban nem csak ünnep volt, de itt dedikált Takács Imre költő is, akit már akkor ismertem. Czérna Vilma, mint szép leányzó kínálta a köteteket. Takács Imre mindkettőnknek dedikálta könyveket, ezek most már archív dokumentumok e kapcsolat első perceiről. Azóta 50 év telt el, szerelemben, szeretetben, két fiúval boldogságban, s ma már két leányunoka is felnőtt. E faluban nagyon sok verset, mesét írtam, és itt is sokat fotóztam, ide sok nagy egyéniséget hívattam meg, mint pl. Jászai Joli nénit, Dévai Nagy Kamillát..." Újabb versek következtek a költő és Tóthné Marika előadásában. A versek után Tálas Ernő most a "svéd-hazából" hozott -Sjöberg: Tonerna (magyarul : A hangok)- dalt svédül énekelte el, ezzel ő is kedveskedett a jelen lévő nagy létszámú közönségnek.
Kanizsa József kettő verssel zárta az estet: Hazám, népem, érted szól a szám és E nehéz sorsban című vers pedig Tóthné Szabó Marikához címezve, s a versbe beleszőve a "Kézenfogva Testvéreikkel Sárrétudvari Alapítvány" ars poeticáját is- hangzottak el a versek.
(A versek alul olvashatók.)
Majd Eszenyi Imre újból kedveskedett Tálas Ernő operaénekes, tenornak, elénekelte: Ez a föld a hazám. Tóthné Szabó Mária Kanizsa Józseftől zárásként gondolva a közelgő ünnepre Jézus érkezése című karácsonyi verset olvasta föl, és Tálas Ernő Mennyből az angyal dallal zárta az estet. Újra vastaps... A közönség közül zárszóként Petőné Papp Margit képviselőasszony, tanácsnok szólt, köszönte meg Kanizsa Józsefnek az estet. "Kedves Közönség, kedves Kanizsa József, e nehéz napom után, ezen az irodalmi esten kikapcsolódtam, megnyugodtam. A szó szoros értelmében feltöltődtem, úgy, hogy nyugodt lesz az estem, az éjszakám, a hétvégém... Kanizsa József verseit, és a nyugodt beszédét hallgatva, rám rendkívüli hatással volt ez az est... A magam, a közönség, a városunk nevében is köszönöm e magas szeretet-hőfokú estet Kanizsa Józsefnek, és sok ilyen rendezvényt, hasonló estet, sikert, jó egészséget kívánok és hosszú életet. Köszönöm Tóthné Szabó Marikának is, hogy megszervezte és levezette az estet. Megható volt. "
Újból hatalmas vastaps, de ezt már felállva tette meg a Közönség....
Kanizsa József elcsukló hangon köszönte meg az estet. S jött a dedikálás...

Lejegyezte: Kanizsa József

Kanizsa József:

HAZÁM, NÉPEM ÉRTED SZÓL A SZÁM

Hajnalban engem köszönt a rigó
..... ékes szólamú füttye
az erkély alatti fákon nekem
..... szól, énekel a széncinke
az ablakon át a Nap sugara
..... az arcom simogatja
zalai szívemnek dal, üzenet
..... az örvösgalamb hangja

Kőbánya - Újhegy itt vagyok itthon
..... itt nyílt ki a horizont
tárult ki e nagy világmindenség
..... s a Nap éltető fényt ont...
Kicsi Hazám, Népem érted szól a szám
..... pengetem a lantom
legyen rajtad Szűz Anyánk áldása,
..... ha e földet elhagyom...
.............. Ámen


E NEHÉZ SORSBAN
(Tóthné Szabó Marika lovagtársamnak)

Köszönöm ezt a szép estét
ezt a varázs-napot. Érdemes élni...
S veletek e nehéz Sorsban
kézen fogva együtt Jövőt remélni.

Érző szívek dobbanását,
zenei ritmusát értőn hallgatni,
tiszta tekintetbe nézni,
kézen fogva testvérien ballagni.

Jó együtt lépve e hazában
falvak s városokat ölelve járni,
meleg emberi tekintetet,
reménysugárt váró arcokat látni...

Országot védő Szűzanyánk
vedd, vedd oltalmazó tenyeredbe,
adj életértelmet, áldást
e szeretetért áhító Népemre.

Szemükbe jó belenézni.
Imát mondó szavaikat megérteni.
Nézéssel is cselekedni...
Szűz Mária: engedd őket szépen élni!!!
(Kőbánya, 2014. február 4.)

Vissza a fő oldalra ......................