18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Romano

Látogatás a L'Osservatore Romano szerkesztőségében - a Rome Reports videója
Mint bármely más újságnál, a L'Osservatore Romanónál is sok ezer példányt nyomtatnak naponta. A szerkesztők itt is határidőre dolgoznak, a fotósok a legjobb pillanatokra vadásznak. A nagy különbség az, hogy ennek az újságnak a kiadója a pápa.
Giovanni Maria Vian, a L'Osservatore Romano igazgatója kiemeli: "ez az egyetlen újság, amely rövid időn belül közzéteszi a Szentszékkel, a pápával kapcsolatos eseményeket, valamint a pápa beszédeit hét nyelven."

Természetesen a vallással, teológiával kapcsolatos cikkek sem hiányoznak; komoly anyagok jelennek meg a politika, a nemzetközi hírek és a kultúra témáiban is. "Foglalkozunk irodalommal, művészettel, filmekkel, képregényekkel. Munkatársaink közül nem mindenki katolikus: vannak más felekezetű keresztények, zsidók, sőt agnosztikusok is" - mondja az igazgató.

A vatikáni lap nemrég lett 150 éves. Nyolc országbeli mintegy száz munkatársa közül huszonöt újságíró. A nemzetközi terjesztésű napilap olasz nyelvű kiadásából kb. napi 15 ezer példányt nyomtatnak; a hét nyelven megjelenő kiadások összpéldányszáma napi 400 ezer. "Mi keveset nyomtatunk, de az az egész világra eljut. Francia nyelvű kiadásunkat például 130 országban olvassák, ami egyáltalán nem rossz szám" - jegyzi meg Giovanni Maria Vian.

Messze a legnépszerűbb a spanyol kiadás, amely 240 ezer példányban jelenik meg, "Vatikánvárosban, Spanyolországban, Mexikóban, Argentínában; illetve az internetről is letölthető" - mondja Marta Lago, a L'Osservatore Romano spanyol kiadásának főszerkesztője. Hozzáteszi: "Öröm egy olyan újságot szerkeszteni, ahol nincsenek falak a Vatikán és a világ között. Az egész világgal, az egyetemes egyházzal állunk kapcsolatban." A lap nemcsak vatikáni eseményekről tudósít, hanem elméleti írásokat is közöl. Napi kiadásban csak olaszul, hetilapként francia, angol, spanyol, portugál, német és malajálam nyelveken jelenik meg; angolul és spanyolul az interneten is olvasható.

Magyar Kurir
................................................... Vissza a fő oldalra