18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Sashalmon április másodikán

Simon M. Veronika tanítványai és Fehér József költő a Sashalmi Könyvtárban
2015. április 2-án 16 órakor a Sashalmi Könyvtárban igen, "tanítványok" szerepeltek úgy a festőművészet területén, mint az írói, költői élet területén... Simon M. Veronika hat "kicsi festőtanítvány" festményeit állította ki, és beszélt a kis tehetségek "festőművészi" eredményeiről.
Hat tanítvány: Balogh Zsófi 9 éves, Fejős Dorka 14 éves, Jaskó Lili Anna 7 éves, Jaskó Tamás Róbert 11 éves, Steinmann Odett 12 éves és Szabó Hédi Gyöngyi 8 éves diákok, és a Mester festményei kerültek fel a falakra, ahol nem csak tájképek, hanem portrék is láthatók.
Simon M. Veronika Krúdy-érmes, KUNST MEISTER festőművész, Csetény szülötte, beszélt a diákok, a "SMV 2000 Festőtanoda" legfiatalabb festő tanulóinak munkásságáról, fejlődéséről. Mindenkit külön mutatott be, öröm volt látni a magabiztos bemutatkozást, s hogy vállalták a közönség előtti megmérettetést. Simon M. Veronikának csak gratulálni tudunk e nagyszerű pedagógiai munkához. Simon M. Veronika több kurzust is tart Budapesten és nyári időszakban az ország különböző pontján és a környező országokban "festőtábort" vezet, ahol szintén a festészet csin-ját-binját adja át a tanítványainak nagy elhivatottsággal.

Fotó: Kanizsa József

...

Az est második részében a Hódmezősvásárhelyről érkezett Fehér József, Krúdy Díszokleveles író, költő, újságíró bemutatására került sor. Előtte még Kanizsa József megemlékezett József Attiláról, s a Költészet Nap alkalmából két József Attila verset olvasott föl.
Fehér József életútjáról Kanizsa József mondott laudációt, mint "mester", aki immár húsz éve foglalkozik az író, költő, újságíró prózai művek és a versek csiszolásával. Ahogy említette: Fehér József nagyon jó tanítványnak bizonyult. Nagyon letisztult novellákat, elbeszéléseket, meséket ír, és a verseknél is költőien fejezi ki mondanivalóját, ami nagyon fontos a költészetben. Több, mint húsz évig volt újságíró, majd művelődési ház vezető, könyvtáros... Mindig a közösség érdekében tevékenykedett, az "Élet-sűrűjében" volt jelen, ismerte meg a tanyán élők sorsát, a paraszti, a falusi életet és Hódmezővárhelyen, a "képzőművészek fellegvárában", a városi kultúr-ember életét.
A város kiállítótermeiben tárlatvezetőként is tevékenykedett. Színdarabokat ír, s azokat elő is adják, legközelebb április 24-én Hódmezővásárhelyen. Dalszöveget ír... MINSZ nagydíjas, a Kárász József Alapítvány elnöke, a Kárász József Irodalmi Kör volt alapító elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja és sorolhatnám... Eddig kilenc kötete jelent meg. A legutóbbiak:
Sámánvér, 2013. (novellák, versek), A furfangos kismanók, 2013, (mese, Vörös Édua illusztrációival), Évszakok varázsa, 2014. Gyermekversek és minden vershez egy illusztráció, Koncz Eta rajzaival. Várható kötete 2015-ben: SZÍVBŐL JÖVŐ, novellás kötet jön ki az Ünnepi Könyvhétre. Fehér József is a gazdag életútjából megemlítette a gyerekekkel, a diákokkal való foglalkozás örömeit, szépségét s hogy ennek is köszönhető, hogy ír gyermekszíndarabokat. Örömmel patronálja a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjait...
A verseket Földvári Andrea, Kanizsa József, M. Jankó János olvasta föl, közreműködött még Enyedi Béla Krúdy-érmes "daltulajdonos" a Krúdy Kör tagjainak megzenésített verseit adta elő. Az est házigazdája M. Jankó János volt. Az est végén a szép számú közönség vastapssal jutalmazta az esti részvevők bemutatkozását, produkcióját.

Lejegyezte: Kanizsa József .......................................................................... Vissza a fő oldalra