18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Sikeres kiállítás

Fotó: Kanizsa József és Goldoványi Zoltán

...

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör a Sashalmi Könyvtár 2014. október 2-ai rendezvényén Hubert Tibor festőművész, kiállítás megnyitója és Vitál Mára költő szerző-estje került megrendezésre.
Egy hihetetlen megnyitónak lehettünk szem és fültanúi. Hubert Tibor eredeti foglalkozása tanár, akinél a könyvtár vezetője tanult, érettségizett Goldoványi Zoltán nyitotta meg a kiállítást.
Eredeti szöveg, eredeti diák és volt tanár őszinte kapcsolata került a szövegbe ágyazva, nyilvánosságra hozva e szép, értékes kiállítás megnyitón.
Mindez a festmények, a festészet dicsérete, értékelése, és a "volt tanár" sikeres festőművészi értékeinek felvillantása, bemutatása. A "diák" kitűnően oldotta meg a feladatot, olyan kiállítás megnyitót tartott, amit nem minden "diák" tud megtenni ilyen magas színvonalú előadásban.
Még megtudhattuk, hogy Hubert Tibor Simon M. Veronika Munkácsy, és Krúdy érmes, KUNST MESTER festőművész tanodájába jár és már négy szemesztert elvégzett, és eddig a festőművész huszonhat technikáját elsajátította és ezért tudja ilyen jól, precizen megoldani a festővásznon a tárgyak, a figurák térbeli, mértani elhelyezését. A kiállított festmények között portrék, csendéletek, tájképek láthatók, mintegy 70 darab.
A kiállítás megnyitót követően Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja Bartók Béla: Elindultam szép hazámbúl című dalt adta elő -a cappella- mintegy átvezetésképpen a festészet csodás varázsos világából az irodalom szavakba rejtett szépségébe, valós vagy költői világába.
Az est irodalmi részében Vitál Mária költőt Király Lajos mutatta be. A verseket Kanizsa József, M. Jankó János, Tárkányi Imre mondták el s egy-egy verset Király Lajos és a szerző is felolvasott. Kitűnt, hogy a versek jó része a szerelemről, a családról, a természetről szóltak. Még a természetleíró verseknél is a szerelem volt a jellemző ugyanúgy, mint az első kötetében megjelent verseknél is. (Első kötet címe: Igazgyöngy, 2008-ban jelent meg Nyíregyházán.)
Arra a kérdésre, hogy mikor várható az újabb kötete, kaptuk a választ: "Az új versek úgy háromszázötvenre tehetők, ebből lehet esetleg 2015-ben megjelentetni az új kötetet. Az itt elhangzott verseket is ezekből válogattam. Az első kötetemnél Kanizsa József volt a "mesterem", ő nézte át a verseket, és így kerültek be a kötetbe. A borítót éppen az itt elhangzott festőművész mester, Simon M. Veronika tervezte, készítette. A versek maguktól jönnek, ha leírtam megnyugszom, s ha megjelennek akár a Klárisban vagy antológiákban, akkor meg elkönyvelem, még sem volt hiábavaló a papírra vetése, a közkinccsé tétele..."
Kanizsa József "Az augusztusi nyár" című versből olvasott föl egy versszakot, illusztrálva, hogy milyen szép költői sorokat alkalmaz a szerző, Vitál Mária, s hogy miért is szerette meg ezeket a verseket. A versszak:."Kibontotta lelkemben csomagolt / vágyak színes virágát, / illatos kelyhében szunnyadó / szép szavak varázsát./". A közönség közül megszólaló nagyon értékes megjegyzést tett:
"Vitál Mária szerelmes versei nemtelenek, nem lehet rámondani, hogy nő vagy férfi írta, ezért is jók ezek a versek." (Nagyon fontos megjegyzés volt.)
Az esten közreműködött még Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja, aki még elénekelte Lehár Ferenc: Volgadal "A cárevics" című operettből és a Franz Schubert, Ave Maria dalt énekelte el. Az est szép számú közönség előtt most is vastapssal ért véget.
Írta: Kanizsa József ................................................................................. Vissza a fő oldalra