18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Sírás és félelem

Bánat, szomorúság, sírás és félelem
lett a vége Pestszentimrén a Deák Ferenc utcában a 2014. október 2-án végetért csatornázásnak és útfelújításnak. Még a tavasszal feltört úton a 15-20 cm-re kiálló csatorna-szemek kerülgetésével az autók akaratlanul is egekig érő porfelhőket kavartak hosszú hónapokon keresztül, ezért a lakóházak ablakjain csak éjszakánként szellőztethettek az emberek. Nem értette senki sem, miért kell olyan sokat várni az út helyreállítására,... de hát jó munkához idő kell - gondolták fogszorítva. Azután jól megkapták az utat október 2-án! De még milyet?! Egy tágas roller- és kerékpárutat! Mert hogy olyan keskeny, hogy egymás mellet két autó nem fér el. 345 cm széles, jobban mondva ilyen keskeny. Szóval keskeny, keskeny, keskeny! Az Ilma és a Katinka utca közötti szakaszon.
A távol lakók miatt - akik esetleg nem tudják - elmondom, hogy milyen közlekedési eszközök járnak (jártak, szeretnének járni a jövőben is) ebben az utcában: személygépkocsik, tehergépjárművek, szemétszállító gépkocsi, kisteherautók, mentőautó, motorkerékpárok, kerékpárok. Elterelő út funkciót töltött be az autóbusz járatok vonatkozásában.
Egyébként ugyanebben a Deák Ferenc utcában még további két szélességi mérete van az útnak: a Nemes utcától az Ilma utcáig 448 cm, a Katinka utcától a Kapocs urtcáig pedig a szélkövekkel együtt 500 cm. Így azután a távolból autóval ide érkező, a helyet nem kellően ismerő látogatót megtéveszti az itteni útviszony. Ugyanis az utca elején és végén lévő út kellő szélességű, ott a szembemenő járművek normálisan elférnek egymás mellet, majd hirtelen annyira leszűkül az úttest, hogy a szembe menő járművek könnyen ütközhetnek akár frontálisan.
Ettől félnek az itt lakók.
Azért pedig szomorúak az emberek, hogy a KTSZ (Közlekedési Tervezési Szabvány) előírásainak megfelelően erre az utcaszakaszra az előljáróság csupán egy személygépkocsi és egy kerékpár egyidejű szembe haladását terveztette, engedélyezte. Míg ugyanebben az utcában - az utca két végén - lehetővé tették két autó egyidejű szembe haladását. Ezt a dolgot önmagában véve is - talán jogosan? - megengedhetetlennek tartják a lakók.
Azért is azomorúak és bánatosak az emberek, mert úgy gondolják, hogy a katasztrófa, súlyos balesetek megelőzésére célszerű lenne az egyirányú forgalmat kitábláztatni erre az utcára. Legalábbis kb. egy éves időtartamra. Csabafi Róbert jelenlegi önkormányzati képviselő a helyszínen ugyanis kijelentette, hogy az utat minden-képpen szélesíteni kell, amelyet ő támogat - és újraválasztása esetén - egy éven belül az útszélesítést megcsináltatja.
Az itteni emberek siratják a régi utat, mert azt jobbnak tartják, mint az újat. Nem tették lehetővé a lakosságnak, hogy saját zsebükből hozzájáruljanak a megfelelő szélességű út kialakításához. Ezért is sírnak, meg azért is, hogy Pestszentimre legszebb, vagy egyik legszebb utcáját visszaminősítették.
vivere ................................................................. Vissza a fő oldalra