18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

StreetArt

ÜllőiStreetArt - Az utca művészete az Üllői úton
Ilyen még nem volt! Legalábbis a 18. kerületben nem. Az utca művészete helyet kapott az önkormányzat hivatalos programjában. A programot pedig maga a polgármester személyesen nyitotta meg 2012. április 19-én 13 órakor. Az esemény az Üllői úton a Piros Iskola előtti villamos megállóban zajlott.
Erről a helyszínen nyomot is hagytunk. Bárki megnézheti. A most meghirdetett programnak épp ez a célja: nyomot hagyni!
Ezt mondta polgármesterünk,
Ughy Attila a beszédében. Bansky történetét idézte, és azt ajánlotta, keressünk rá a nevére az interneten. Megtettem. A magyar nyelvű Wikipédián sok érdekeset lehet róla megtudni itt.
A polgármester figyelmet lebilincselő színeséggel mesélt Bansky-ról. "Ő volt az az angol úri ember, aki a 70-es évek közepétől macska-egér játékot vívott az angol rendőrséggel. Ugyanis ő tette azt folyamatosan, hogy a legváratlanabb pillanatokban megjelent itt-ott-amott, és mindenféle furcsaságokat festett fel a bristoli falakra. Először ez a macska-egér játék egyoldalú volt, aztán rájött az ottani hatóság, hogy kevésbé kellene üldöznie a Bansky nevű embert," mert az ingatlan ügynökök a Bansky művét magán hordozó házakat négy-ötszörös áron tudták eladni. Ettől kezdve Banskyt elfogadták nem csak Bristolban, hanem egész Angliában is.
"A mostani kezdeményezést akár BanskyStreetArt-nak is nevezhetnénk. Nevezzük egy társadalmi kísérletnek, amit itt a 18. kerületben próbálunk megtenni" - folytatta a szónok. Fontos, hogy az emberek mosolygósabban induljanak reggelente a munkába, a gyerekek az iskolába. Előttünk vannak a Nyugat-európai minták, mint például Berlin.
Ne csak az legyen a nevezetességünk, hogy az Üllői út Közép-Európa leghosszabb utcája, hanem az jellemezzen bennünket, hogy minden villamos megállóban legyen valami meghökkentő, hóbortos, játékos elem. Az úti könyvekben ezeket meg fogják jelentetni rólunk.
A polgármester azt is elmondta, hogy ebben a téma körben ötlet-pályázatot indítanak el.
Pályázni kívánók a majd később induló honlapon: www.ulloistreetart.hu tájékozódhatnak. A téma iránt érdeklődőknek néhány linket ajánlunk: 1. 2. 3. 4.
Ha már történelmi műemlékekkel nem rendelkezik kerületünk, legalább hagyjunk korszerű nyomokat!
Logónk, hogy nyomokat hagyunk!
vivere ............................................................................ Vissza a fő oldalra