18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Szegedi képriport

Szegeden - történelmi városunkban jártunk
Szeged már a rómaiak idejében ismert település volt. Történelmünk folyamán számos kiemelkedő esemény kötődött hozzá. 1849-ben a forradalmi kormány utolsó székhelye. Kossuth 1849. július 12-én itt mondta el utolsó nyilvános beszédét. 1879. március 12-én hajnalban szakította át a Tisza a gátat, s ekkor vette kezdetét a nagy árvíz. Valósággal hátbatámadta a várost a víz északi irányból. Hiába erősítették az alföldi vasút töltését észak-nyugati irányban, a város nagyobbik része elpusztult. 5458 ház omlott össze, épségben csupán 265 maradt.
A trianoni katasztrófa közvetlenül is találkozik a város történelmével. Glattfelder Gyula csanádi püspök Temesvárról, az egyházmegye eredeti székhelyéről a román terror elől ide menekül, miután 3 felé darabolták az egyházmegyét: Magyarországnak csupán 33, Jugoszláviának 62, Romániának 153 plébánia jutott - a temesvári püspöki székhellyel együtt.
Szeged azonban új életre támadt! Körútas rendszerben fejlesztették ki az új városserkezetet.
Glattfelder püspök - korának rendkívüli egyénisége - ide helyezte át az egyházi szzékhelyét és létrehozta a teológiai főiskolát. Segítségre talált gróf Klebersberg Kunó kultuszminiszter személyében, aki nagyon jelentős oktatási reformot vezetett be és különösen is kedvelte Szegedet. A napjainkban már nemzetközi hírű egyetem alapköletételénél - amelyre 1926. október 5-én került sor - jelen is volt.
Szeged város nevének hallatán sok fajta gondolat ébredhet az emberekben: a szegedi paprika, a szegedi halászlé, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szegedi Fogadalmi Templom, a Fogadalmi Templom orgonája, Magyarország legnagyobbika. Európa-szerte híres. 10180 síppal, 5 manuállal és 126 regiszterrel rendelkezik. Sípjai a kóruson, a kupulában és a szentély két oldalán helyezkednek el. A legkisebb síp 1,5 cm, a legnagyobb 5 m.
Aki egyszer Szegedre tévedt, az nem fogja többé elfelejteni. Szeged a mi városunk.
Most ott jártunk. Néhány képet tudunk átadni róla...
vivere ................................................................ vissza a fő oldalra