18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Székelyföld feldarabolása

A Székelyföldet feldaraboló közigazgatási átszervezési terv ellen
tiltakozik Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Victor Ponta miniszterelnökhöz címzett nyílt levelében, amelyet hétfőn, 2012.05.14-én juttatott el az MTI-hez.
A levél szerint az új román kormány régiós felosztási terve Székelyföldet három különböző régióba tagolná, ami sértené Románia nemzetközi kötelezettségvállalásait, a kisebbségi keretegyezményt, és a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartáját.
Az SZNT elnöke felhívja a miniszterelnök figyelmét, hogy nem lehet régióhatárokat kijelölni az érintett közösségekkel való
konzultáció nélkül, márpedig szerinte a székelyek nem fognak megszavazni olyan tervezetet, amely Székelyföldet szétdarabolná, vagy egy nagyobb közigazgatási egységbe tagolná.
A nyílt levél szerint Románia az egyetlen ország Európában, amely a fejlesztési régiók kialakításánál a kulturális, földrajzi követelményeket figyelmen kívül hagyta, és Székelyföldet beleerőltette egy olyan régióba, ahol az egy tömbben élő székelyföldi magyarság részaránya 30 százalék alá szorult. Az SZNT szerint tovább rontaná a helyzetet egy olyan közigazgatási felosztás, amely a három székelyföldi megyét - Kovászna, Hargita és Maros megyét - más-más közigazgatási régióba sorolná.
Az MTI megkeresésére Izsák Balázs elmondta: az ellen a régiós felosztási terv ellen tiltakozik, amely Hargita megyét Moldvához, Maros megyét Szatmárhoz, Máramaroshoz és Besztercéhez, Kovászna megyét pedig Szebenhez és Brassóhoz sorolná. Ilyen tervezetet a Mugurel Surupaceanu szociáldemokrata képviselő tett közzé 2011-ben, Románia közigazgatási átszervezésének közvitája során. Ez
egyike volt a szociálliberális szövetségben (USL) született tervnek a közigazgatási régiók kialakítására, az időközben kormányra került pártszövetség azonban inkább a fejlesztési régióknak adna közigazgatási rangot.
Victor Ponta miniszterelnök a múlt héten nyilatkozva így fogalmazott: a kormányzó szociálliberális szövetség nem a megyék helyett, hanem felett akar közigazgatási régiókat szervezni, amelyek élére 2014-ben, az európai parlamenti választások alkalmával választanának régiótanácsokat és régióelnököket. Az erről szóló híradásokat a romániai médiában ismét a Surupaceanu-féle, a Székelyföldet feldaraboló térképekkel illusztrálták.
hirek18.hu/MTI .................................................................... Vissza a fő oldalra