18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Szelektív hulladék

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer: átadták az ötvenezredik kukát
Egy kőbányai családnak adta át csütörtökön, június 20-án György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az ötvenezredik szelektív hulladékgyűjtőt. A márciusban indult projekt jövő év végi befejezéséig összesen 403.000 szelektív kukát osztanak ki a fővárosi háztartásoknak. Az FKF Zrt. eddig a gyűjtőedények több mint 10 százalékát szállította ki.
A főpolgármester-helyettes egy palackprést is átadott ajándékként a kisgyermekes családnak. "Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a palackokat, papír- és fémdobozokat minden esetben összenyomva érdemes kidobni az kukákba. Számos helyről érkezett ugyanis visszajelzés, hogy sűrűbb szállításra volna igény, mert hamar megtelnek az edények. Erre sajnos a jelenlegi keretek között nincs lehetőség, de kis odafigyeléssel, a kidobott palackok összepréselésével rengeteg hely megspórolható." - hívta fel a figyelmet György István. Azokon a helyeken azonban, ahol ténylegesen kevésnek bizonyul a kihelyezett edény, az FKF Zrt. vizsgálja a bejelentéseket, és szükség esetén újabb edényeket helyez ki - fűzte hozzá.
A főpolgármester-helyettes megjegyezte: a rendszer sikeres indulása ellenére néhányan nem vették át a gyűjtőedényeket, mondván, nem kívánnak élni a szolgáltatással. A szelektív hulladékgyűjtés az alapvető közszolgáltatás részévé vált, és mindenkire nézve kötelező. Át kell tehát venni, és rendeltetésszerűen használni a szelektív kukákat. Ha valaki kommunális hulladékot helyez a szelektív edényekbe, első alkalommal felszólítást kap, és ugyan elszállítják a hulladékot, de annak költségét kiszámlázzák az ingatlantulajdonos felé. Aki folyamatosan megsérti a kukák használatának szabályait, szabálysértési bírságra számíthat.
Nem a bírság kiszabása a cél, hanem egy környezettudatos, környezetbarát és költségtakarékos közszolgáltatás biztosítása valamennyi fővárosi lakos számára annak érdekében, hogy tartósan csökkenteni lehessen a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjakat - hangsúlyozta György István. "Mivel az FKF Zrt. a szelektív hulladékokból származó bevételét teljes mértékben visszaforgatja a hulladékgyűjtésbe, ezért amennyiben a lakosság is partner a szelektív gyűjtésben, tartósan csökkenteni lehet a közszolgáltatási díjakat" - tette hozzá.
A fővárosi háztartásokban jelenleg évente mintegy 406 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik, amelynek 55 %-át, évi 223 ezer tonnát hasznosítani kell. Az uniós előírások és hazai jogszabályok ugyanakkor a lerakott hulladék mennyiségének csökkentését írják elő. A házhoz menő gyűjtési rendszer fajlagos költsége a gyűjtőszigetes rendszerhez viszonyítva lényegesen alacsonyabb, hatékonysága pedig lényegesen magasabb. A hulladék elszállítása a lakosságnak nem jár plusz költséggel. A teljes rendszer kialakítása összességében másfél-két évig tart. A házhoz menő rendszerhez kapcsolódva 60 új kukásautót is beszereznek, és mintegy kétszáz új munkahelyeket is teremtenek a fejlesztéssel.
hirek18.hu/MTI ÖS ................................................. Vissza a fő oldalra