18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Találka

Zenés fotógaléria
az oldal alján!


Zenés fotógaléria
az oldal alján!

Zenés fotógaléria
az oldal alján!

Találka a szökőkútnál című antológia bemutatása
A Kőbányai Írók, Költők Egyesülete 2013-ban megjelent antológiájának a bemutatása, a Kőbánya Újhegyi Közösségi Házban 2014. október 24-én került sor. Az antológia bemutatása előtt Kanizsa József házigazda három gyertyát gyújtott meg szimbolikusan, miután az előzős nap az 1956-os Szabadságharc és Forradalom ünnepe volt és elmondta az "Október fényében" című versét. A rövid emlékezés után Pál Dávid festőművész minitárlatát nyitotta meg. Pál Dávid 1952-ben született Szekszárdon, iskoláit mégis Mátészalkán végezte el. Már ekkor is szeretett rajzolgatni, festegetni. A gimnáziumi tanára, Fülöp Sándor hatására kezdett foglalkozni a festészettel. Majd katonakorában, az országos katonai festőművészek pályázatán harmadik helyezést ért el, és ekkor kerültek ki festményei a kiállított festmények közé. Több mestere is volt, így Pataki János festőművész, majd a Marosvásárhelyen élő nagynéni férje, Szász Sándor festőművész, Újpesten, ahol jelenleg is él, Szunyoghi András grafikus, főiskolai tanár, 2007-től Simon, M. Veronika "SMV 2000 Festőtanodájába" járt és jelenleg Gosztonyi Kálmán festőművészhez jár elsajátítani a festőművészet csinját-binját. A KAZI 30 Alkotóműhely és más körök, mint a Krúdy Kör és művészeti társaságok tagja... A Minitárlaton portrékat, tájképeket mutatott be. Szereti az élő nagy egyéniségeket, legendás zenészeket, vagy írókat, költőket megörökíteni, mint pl. Faludy Györgyöt...
Eddig Budapesten és vidéken több egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Legszívesebben vászonra és olajjal fest...
A minitárlat megnyitása után Pintér Sándor író, költő, a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete titkára köszöntötte a közönséget, a festőművészt, a megjelent egyesületi tagokat, a sajtó és TV megjelent képviselőit. Karacs Zsigmond elnök mondott bevezető beszédet az egyesület múltjáról, jelenéről, az antológia megjelentetéséről. Hogyan alakult át a Kőbányai Asztaltársaság Kőbányai Írók, Költők Egyesületévé, hogy mindez Kanizsa József író, költő, Kőbánya Díszpolgárának, az egyesület tiszteletbeli elnökének köszönhető, aki itt a Közösségi Házban 4 éve házigazdaként szervezi kiállításokat, irodalmi esteket. A jelen lévő közönségnek megemlítette, hogy az új antológia is talán karácsonyra meg fog jelenni. A KÍKE, ahogy Karacs Zsigmond lerövidítve mondta az egyesület nevét, minden hónap második keddjén, 16 órakor az Újhegyi sétány 16 alatt lévő Könyvtárban jönnek össze, tartanak irodalmi estet. Ide várják a kőbányai fiatalokat, vagy akik szeretnének bekapcsolódni a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete munkájába és szertettel várják az érdeklődő közönséget is. A jelen lévő szerzők egy-egy saját verset, prózai művet olvastak föl, vagy mondtak el. Akik eljöttek megérdemlik, hogy a nevük megemlítsük: Csetényi Lászlóné, Dedik János, Farkas Viola, Homola Irén, Köves István, (aki gyertyát is gyújtott), Makk Attila, Mikuska Janka, Pintér Sándor, Sárosi Ildikó.
Az esten közreműködött Kerék Benjamin Dominik gitárművész, aki saját számait adta el nagyon nagy átéléssel, és a közönség örömére, akik vastapssal jutalmazták.
Befejezésül, Homola Irén, a KÍKE alelnöke mondott köszönetet a Körösi Csoma Sándor Művelődési Központ vezetőinek, hogy az Újhegyi Közösségi Házban is lehetőséget kaptak a könyv bemutatásához, immár második alkalommal. Az őszi egész napos eső ellenére is az est nagyon szép számú közönsége előtt zajlott le, a végén felállva vastapssal jutalmazták az esti bemutatkozást.. Gratulálunk Pál Dávidnak és a KÍKE tagjainak, akiknek további sok sikert kívánunk a közönség nevében is:

Tudósító: Kanizsa József ........................................................................................... Vissza a fő oldalra