18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Találkozások

..............

TALÁLKOZÁSOK
címmel Veres László faműves és Török Ibolya szobrászművész kiállításának megnyitóját 2013. február 8-án a Kondor Béla Közösségi Házban tartották sok kortársművész és számos érdeklődő vendég jelenlétében. Nyitó zeneként Debreceni Ágnes szóló hegedű előadásában Telemann Fantázia című szóló szonáta 2 tételét hallhattuk. Utána pedig Zsolnai Mihály fafaragó iparművész méltatta a kiállítókat. Azt mondta, hogy Veres László nevét azért írták első helyre a meghívon, mert Ibolya szinte háziasszonya is lehetne a megnyitónak. Neki már többször volt itt kiállítása és őt már többen ismerik. László a vendég, a kiállítás nagy része az ő alkotása.
Veres László Taktaharkányban született. Mint ő maga írja, gyerek kora óta fafaragásokkal foglalkozik. A helyi plébánia gyönyörű faragott botja ihlette pályafutását. Technikumi végzettsége ugyan távol áll a fafaragástól, de faműves képesítést is szerzett. Eleinte csak időtöltésből faragott, ám később elkezdett zsürizni. Ma már számos zsürizett alkotása van és kiállításon is részt vesz. A mátraderecskei általános iskolában tanítja a gyerekeket. Úgy látszik, ez familiáris vonás, mert Ibolya is oktatja a fiatal generációt a művészet szépségeire. A szónok kijelentette, hogy az emberben él a vágyódás a fa iránt. A műanyagok mellett jó eső érzés, hogy a fa visszaszerzésével melegséget, barátságosságot adhatunk lakásunknak, környezetünknek. Azután a kiállított, csodálatosan megművelt alkotásokról beszélt. Majd Szőnyi Istvánt idézte: "aki bármilyen képet készít és felakasztja falára, az már a mi emberünk. Az első kép mellé második kerül, amelyik az elsőnél jobb, a harmadik pedig az első kettőt letaszítja a falról, és ez már igazi művészet." A faragó ember gondolatait, vágyait olykor a faragott alkotásain keresztül érzékelteti.
Szokták mondani, - említette az előadó - aki szépet alkot, annak a lelkivilága is szép.
Szép a lelkivilága mindhárom alkotóművésznek, mert olyan tisztaságot, olyan lelki gazdagságot tárnak elénk alkotásaikon keresztül, mely minden látogató számára gyönyörűséget, és mintegy lelki kisímultságot idéznek elő.
Mint látható, az esztétikai gyönyört Török Ibolya csodálatos zománc munkáival, szépséges ékszerdobozaival.
Álomszép a zománc díszítésű szárnyas oltár. Valóban egy magasan qualifikált művész ember képes erre, mint Török Ibolya. Zsolnai Mihály úgy érezte, hogy meg kellet említenie: a tűz zománc munkák elkészítésének többségénél Török Ibolya kislánya is, a kis hegedűművésznő is tüsténkedett és segédkezett.
Úgy látszik, hogy a művész véna a családban tovább öröklődik. Kijelentette továbbá, - ha valaki nem tudná - hogy Veres László és Török Ibolya unokatestvérek. Úgy látszik, hogy a művész talentumot mindhárman örökölték a családban.
(Veres Lászlótól tudtuk meg, hogy a kiállításon jelenlévő fia, Veres Péter negyedik művész családtagként a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán számítógépes művészi grafikák készítését tanulja. Péterrel készítettünk egy rövid interjút, amely a második videónkban található.)
Zsolnai úr azzal zárta gondolatait, hogy valamennyiünk nevében megköszönte a kiállító művészeknek a látott szebbnél szebb művészi alkotások bemutatását.
vivere ........................................................... Vissza a fő oldalra

Fotógaléria: vivere

WordPress plugin