18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Tamás Kórus

Film készült a nyolcszáz éves Tamás-kórusról
Ebben az évben ünnepli 800. évfordulóját a lipcsei Tamás-templom és világhírű fiúkórusa, amelynek Johann Sebastian Bach huszonhét éven át volt karnagya és tanítója. Február közepén kezdték vetíteni a németországi mozik a Die Thomaner című dokumentumfilmet. Paul Smaczny és Günter egy éven át követték kamerájukkal a Tamás-iskola ifjú énekeseinek életét: bemutatva küzdelmeiket és sikereiket, nehézségeiket és örömeiket, a lipcsei kollégiukban töltött mindennapjaikat. A készítők egy dél-amerikai útjukra is elkísérték őket. Háromszáz órányi nyersanyagból készült a kétórás filmes dokumentum. A portréfilmet abból az alkalomból készítették, hogy a híres iskola és kórus 2012-ben ünnepli fennálásának 800. évfordulóját.
A Tamás-iskola ifjú énekesei alkotta énekkar a világ egyik legrégebbi és leghíresebb kórusa. 1212-ben alapították, a Szent Tamás-templommal együtt, Dietrich von Meißen őrgróf kezdeményezésére. Nyolcszáz éve működik, neves zenészek és zeneszerzők vezetésével. Johann Sebastian Bach huszonhét éven át, 1723 és 1750 között volt a Szent Tamás-templom kántora és zeneszerzője, a kórus tanítója. Mindmáig Bach-művei alkotják a kórus zenei súlypontját.
A kórusnak jelenleg száz tagja van. A 9 és 18 éves kor közötti fiúk egy lipcsei kollégiumban laknak, s a Tamás-gimnázium diákjaiként különlögesen színvonalas zenei és nyelvi oktatásban részesülnek. "Otthonuk" a Lipcse belvárosában található Tamás-templom; itt
helyezték örök nyugalomra Johann Sebastian Bach-ot.
Az egyházzene egyik legrégebbi őrzőjeként és előadójaként a kórus a gregoriántól a modern egyházzenéig számos művet megszólaltat. 1992 óta Georg Christoph Biller vezetésével. Bach óta ő a Tamás-kórus tizenhatodik karnagya.
Magyar Kurír/hirek18.hu ......................................... Vissza a fő oldalra