18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Tarlós István Rómában járt

Hivatalos látogatáson Rómában járt Tarlós István
A Budapest és Róma közötti kapcsolatok erősítésében állapodott meg Gianni Alemanno és Tarlós István, a két város főpolgármestere 2012. október 10-én Rómában.
A magyar városvezető, valamint Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes feleségeikkel együtt a Szent Péter téren megtartott szerda délelőtti általános pápai kihallgatáson az első sorban foglaltak helyet. A kihallgatás végén XVI. Benedek elé járultak pápai gyűrűcsókra, és ajándékot adtak át a Szentatyának, akivel anyanyelvén váltottak néhány szót.
A pápa nagy érdeklődéssel fogadta az ajándékot, amely díszes keretbe foglalt halasi csipke kereszt. A hímzés alatt olasz feliraton a következő olvasható: "Őszentségének, XVI. Benedek pápának, Budapest főpolgármestere, 2012. október 10-én".

Tarlós István az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a római főpolgármesterrel megállapodtak abban is, hogy kölcsönösen támogatni fogják a 2013-as olasz-magyar kulturális évadot. A találkozón szóba került a városüzemeltetés, azon belül pedig a közlekedés kérdésköre, amely Rómának is az egyik legnagyobb problémája. A magyar és az olasz fővárosban is egy-egy szűk munkacsoportot hoznak létre a tapasztalatok és koncepciók cseréjére - tette hozzá.
Szólt arról is, hogy Rómában jövő tavasszal választás lesz, s ígéretet kapott Gianni Alemannótól, hogy amennyiben újraválasztják, az első külföldi útja Budapestre vezet majd.
Tarlós István arról is beszámolt, hogy audiencián fogadta XVI. Benedek pápa, akitől azt kérte: áldja meg Budapestet. Megjegyezte, hogy a találkozó csak néhány perces volt, de hívő római katolikusként életre szóló élményt jelentett számára.
A főpolgármester látogatását a Római Magyar Akadémián zárta, ahol Molnár Antal igazgató tájékoztatta az intézet működéséről, továbbá áttekintették azt is, Budapest hogyan tudna közreműködni a kulturális évad szervezésében. Hozzátette, utóbbiról Balla János római magyar nagykövettel is egyeztetett, így a magyar kormány komoly támogatása mellett a főváros a programsorozat egyik kulcsszereplője lesz.
hirek18.hu/Vatikáni Rádió/Magyar Kurir/MTI ÖS ......................................................................... Vissza a fő oldalra